Visszaáll a régi rend

2022.01.11. 10:50

Új miniszterelnököt nevezett ki a kazah elnök, a külföldi békefenntartók megkezdték a kivonulást

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) két napon belül megkezdi csapatainak kivonását Kazahsztánból - közölte a kazah elnök kedden a parlamentben.

Kaszim-Zsomart Tokajev hozzátette, hogy a békefenntartó erők küldetése sikeresen befejeződött, a kontingens fokozatos kivonása megkezdődik. Ez a folyamat nem tart tovább tíz napnál.

Az olajban gazdag egykori szovjet tagköztársaságban több nagyvárosban kormányépületeket támadtak meg, miután az üzemanyagárak emelkedése elleni, eredetileg békés tüntetések erőszakba torkollottak.

 Tokajev korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók között iszlamista fegyveresek is voltak, akik a régió országaiból, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek.

Egy héttel a véres zavargásokat követően most, parlamenti beszédében a kazah elnök azzal vádolta meg elődjét, Nurszultan Nazarbajevet, hogy elősegítette egy "gazdag kaszt" kialakulását, ez társadalmi elégedetlenséget keltett és ez is hátterében állt a kirobbant társadalmi haragnak.

Az államfő az ülésen Alihan Szmajilovot jelölte új miniszterelnöknek, akit a parlament alsóháza megszavazott. Ezt követően Tokajev megbízta a kormányfőt, hogy három héten belül dolgozzon ki kormányzati cselekvési programot a 2022-es évre, amelyet majd a február eleji kibővített kormányülésen megvitatnak.

Az államfő szólt arról is, hogy át kell alakítania az ország nemzetbiztonsági rendszerét. A fegyveres erők, a bűnüldözési struktúrák, a nemzetbiztonsági ügynökségek és a külföldi hírszerző szolgálatok munkáját át kell szervezni. Ezeknek a szervezeteknek együtt kell dolgozniuk az emberek, az alkotmányos rend maximálisan hatékony védelme érdekében.

Az ország új Nemzeti Gárda egységeket hoz létre a régiókban, és megerősíti a meglévőket - jelentette be Tokajev, hozzátéve, hogy a Belügyminisztérium különleges egységeinek száma növekedni fog. Felülvizsgálják egyben a határőrizeti szolgálat működési elveit.

Az elnök arra is utasította a bűnüldöző szerveket, hogy akadályozzák meg a vallási szélsőségek és a bűnözés összeolvadását az országban.

 "A közeljövőben a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén megvizsgáljuk, hogy konkrétan hogyan lehet mindezeket a feladatokat végrehajtani" - tette hozzá.

Január 2-án több kazahsztáni városban is tüntetések kezdődtek az üzemanyagárak emelése miatt. Ezek napokon belül több városban zavargásokba és kormányhivatalok elleni támadásokba torkolltak, és szükségállapotot hirdettek. Emberek ezrei szenvedtek és néhányan meghaltak. Tokajev a volt szovjet tagköztársaságokból álló, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordult segítségért, amely békefenntartókat vezényelt az országba. A hatóságok szerint a köztársaságban már helyreállt az alkotmányos rend. A legsúlyosabb erőszakos cselekmények Almatiban történtek.

Címkék#Kazahsztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában