Szűkszavú reakció

2022.01.27. 21:01

Terel a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje érdemben nem kommentálta Karácsony Gergelynek a Magyar Zene Házával kapcsolatos azon mondatát, miszerint „a XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk”.

– Korrigálni fogja majd a megszólalását 

– kommentálta a Magyar Nemzetnek Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje a szövetségesének, Karácsony Gergelynek a blaszfém kijelentéseit. Hozzátette: fontos számára a keresztény hite, ezért lázad a kormány ellen. A hódmezővásárhelyi polgármester kitérő válasza azért érdekes, mert korábban többször beszélt a hitéről és arról, hogy számára a kereszténység iránytű.

Mint ismert, Karácsony Gergely a Klubrádióban a Magyar Zene Házát támadta, amikor kereszténygyalázó kijelentést tett. Ahogy mondta, 

A XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk. 

A főpolgármester blaszfém kijelentéseire reagált a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), akik közleményükben arra szólították fel Karácsony Gergelyt, hogy kérjen bocsánatot azért, mert a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte egy rádióinterjúban.

– A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordán­ban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester

 – fogalmaztak a közleményben. A kölcsönös tisztelet megadásának fontosságát hangsúlyozták, amely megilleti a keresztény hívőket is, bár erről manapság sokan elfeledkeznek, és a keresztények gúnyolását megengedettnek tartják. Álláspontjuk szerint a krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír.

A főpolgármester mint magát büszkén liberális szellemiségűnek valló politikus hitelességét és alkalmasságát erősen megkérdőjelezi az ügy, mert – mint fogalmaztak – a szavazók joggal várják el tőle, hogy szavai átgondoltak, nyilatkozatai megfontoltak legyenek.

– Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítjuk fel Karácsony Gergelyt! – zárta közleményét a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. 

Végül a KÉSZ közleményére reagálva a főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében bocsánatot kért a botrányos hasonlatért.

A KDNP visszautasítja Karácsony szavait. Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a közleményében visszautasította Karácsony Gergely főpolgármesternek a Magyar Zene Házával kapcsolatban tett nyilatkozatát, azt a keresztény értékek elleni támadásnak tartja. – Felmerül a kérdés, hogy önök miért lelik örömüket abban, hogy újra és újra megsértik a kereszténységet és a keresztény embereket? Miért veszik semmibe a keresztény emberek méltóságát? – tette fel a kérdést Vejkey Imre. A válasz szerinte abban rejlik, hogy tagadják a teremtett világot és tagadják mindazt, amit mi igaz értéknek tekintünk. – Úgy okoskodnak, hogy félresiklott életüket nem helyrehozni akarják, hanem saját deviáns világukat akarják ránk kényszeríteni. A kereszténység helyébe pedig egy globális világrendet akarnak erőszakkal állítani, mely hasonló a világ régebbi kommunista kísérleteihez – összegzett a frakcióvezető-helyettes. A KDNP-s politikus kiemelte, hogy nemet mondanak a gyűlöletre, és határozottan kiállnak a keresztény emberek és értékek védelme mellett.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában