Majdnem 500 millió forinttal

2022.01.15. 20:55

Soltész: a kormány idén is támogatja az egyházi közösségek programjait

Magyarország és a Kárpát-medence 835 településének 1323 egyházi közössége szervezhet programokat több mint 490 millió forintos kormányzati támogatással az idén - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton, Pécsen.

Soltész Miklós a Boldog Özséb Program keretében, kormányzati támogatásnak köszönhetően, több mint félmilliárd forint értékben megújított pécsi Pálos templom és kolostor átadásán azt mondta: az idei évi forrás segítségével az egyházi közösségek táborokat, találkozókat szervezhetnek, így "élettel telhetnek meg" az elmúlt időszakban felújított vagy újonnan emelt épületek.     

Az államtitkár a rend tevékenységét méltatva kiemelte, hogy a pálosok a megalakulásuk óta eltelt csaknem 800 éve alatt mindvégig - török, muszlim pusztítás, elhallgattatás, kommunista megpróbáltatások ellenére is - fennmaradtak, és ha kellett, talpra álltak.     

Emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány az elmúlt években Pécs mellett Márianosztrán, Budapesten, Páloszszentkúton és Hargitafürdőn támogatott olyan beruházásokat, amelyek a pálos rend a magyar keresztény közösségek iránt tanúsított folyamatos szolgálatát segítik.     

A pécsi beruházásról elmondta: amellett, hogy megújult a templom, a kolostor, a családokat szolgáló gyerekjátszó-helyiség és közösségi tér is létrejött a fejlesztések eredményeként. Az államtitkár úgy fogalmazott: a kereszténységet burkoltan illetve nyíltan üldözők ellen egy módon lehet felvenni a küzdelmet, mégpedig ha "hitünkben megerősödünk, és egyházainkat - így a katolikus egyházat és azon belül rendjeinket - is megerősítjük".     

Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület) pécsi önkormányzati képviselő, a Baranya Megyei Önkormányzat fejlesztési biztosa azt emelte ki, hogy a pálosok elmúlt évszázadokban tett erőfeszítéseikkel ajándékot adtak a pécsieknek és a magyaroknak. Úgy vélekedett, a beruházások egy összetartó helyi közösséget szolgálnak, segítségükkel "újra és újra otthonra lelhetnek" a hívők.  

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a pálos rend - az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű, ma is működő férfi szerzetesrend - 2020-ban emlékezett meg a rendet megszervező Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról.  

Az évfordulóra kidolgozott és kormányzati támogatásban részesített Boldog Özséb Program keretében az egész országban megújultak a pálosok kezelésében lévő épületek, így a templomok, kolostorok. Emellett számos, a pálos rend társadalmi beágyazottságát elmélyítő kulturális programelem is zajlott.  

A program pécsi fejlesztései között a Pálos templom és a kolostorépület külső és belső felújítása történt meg, létrejött egy új előadótér, egy szentségimádási kápolna, valamint egy új gyerekjátszó-helyiség és egy új közösségi terem. A beruházást 544 millió forintból hajtották végre. A fejlesztések szombat délutáni átadóünnepségének részeként szentmisét mutattak be, amelynek keretében Remete Szent Pál ünnepéhez kapcsolódva a pálos szerzetesek megújították rendi fogadalmukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában