Oktatás

2022.01.19. 14:07

Konzorciumot hozott létre a három erdélyi magyar egyetem

Egyetemi konzorciumot hozott létre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) és a Protestáns Teológiai Intézet.

A Pro Bono Publico egyetemi konzorcium céljairól Tonk Márton, a kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai karokkal működő Sapientia EMTE rektora, Pálfi József, a nagyváradi PKE rektora és Kolumbán Vilmos József, a kolozsvári Protestáns Teológia rektora beszélt egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón.

Tonk Márton elmondta: a három tanintézetben képezik a magyar nyelven tanuló romániai egyetemi hallgatók harmadrészét. A konzorcium célja a közös érdekérvényesítés és a célok közös megvalósítása. Közösen kívánnak fellépni Romániában a felsőoktatási kérdésekben, valamint a magyarországi és a nemzetközi kapcsolatok építésében.

A névválasztást azzal magyarázta, hogy a három egyetem az erdélyi magyar közösség javát kívánja szolgálni, semmilyen haszonszerzési érdek nem kapcsolódik a létrehozásához.

Pálfi József hozzátette: a konzorcium létrehozásával a formát teremtették meg, amelyet a következő időszakban kell tartalommal megtölteni. Hozzátette: a három egyetem szellemi, fizikai infrastruktúráját kívánják közösen felhasználni.

Kolumbán Vilmos József kitért arra, hogy jelenleg egyik egyetem keretében sem működik doktori iskola. Arra készülnek, hogy ezt közösen szervezzék meg a konzorcium keretében.

Tonk Márton azért is fontosnak tartotta a közös doktori iskola elindítását, mert – mint fogalmazott – ez az egyetemi oktatói utánpótlás nevelésének a helyszíne. A nyugat-európai egyetemeken doktoráló erdélyi magyar fiatalok közül sokan nem térnek már vissza a szülőföldjükre. Azt is megjegyezte azonban, hogy a hiányszakokon szeretnének doktori képzést indítani: ezek sorában a teológiát, az alkalmazott mérnöki, a biotechnológiai és a jogtudományi képzést említette.

 Tonk Márton a célok közé sorolta annak a lehetővé tételét, hogy a három egyetem diákjai hallgathassák a másik egyetem óráit is, és ott osztályzatot, kreditpontokat kapjanak. Hozzátette: az aláírt dokumentumban az is szerepel, hogy közösen használják a három egyetem által birtokolt könyvtárakat, kollégiumokat, közösen fizetnek elő a nemzetközi adatbázisok használatára.

Amint a rektorok közölték: a Pro Bono Publico konzorciumot a három egyetem anyagi forrásainak a felhasználásával kívánják működtetni. Héttagú vezető testületében a három egyetem mindenkori rektora, rektorhelyettese, illetve a Sapientia szenátusának elnöke vesz részt.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában