Faragatlan beszólás

2022.01.24. 14:18

Jogi következménnyel járhat Brenner Koloman Fekete Péternek szóló bírálata

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóját választotta a Jobbik képviselője arra, hogy megtámadja Fekete Pétert. A kultúráért felelős államtitkár négy éve mutat be kulturális értékeket hivatalos eseményeken, Brenner Koloman ezt folyamatos lopásnak nevezte, amiért akár jogi felelősségre vonásra is számíthat.

Akár jogi felelősségre vonásra is számíthat Brenner Koloman jobbikos parlamenti képviselő, az Országgyűlés alelnöke, amiért folyamatos lopásnak nevezte, hogy Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kulturális értékeket mutat be hivatalos eseményeken – írta a Magyar Nemzet.

A lap úgy fogalmazott: az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóját választotta a Jobbik képviselője arra, hogy megtámadja Fekete Pétert. Brenner Koloman súlyos jogi következményekre számíthat, amiért kiforgatott egy jóindulatú gesztust – tették hozzá.

Fekete Péter azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy ha a jobbikos képviselő komolyan gondolja az elhangzottakat, akkor becsületsértésről van szó.

Brenner Koloman az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepélyes megnyitója után azt nyilatkozta, hogy folyamatosan elkövetett lopásért feljelenti az államtitkárt.

Az eseményen a beszédet mondó Fekete Péter úgy fogalmazott: 

(...) egy kulturális államtitkár zsebe mindig kincsekkel van tele. Megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményről, egy másik polcról leemelek valamit, és elhozom magammal.

Majd bemutatott egy ma már kiállítási tárgynak számító futball-labdát, amellyel valaki korábban a sportágért rajongó Esterházy Péter előtt tisztelgett az író búcsúztatásán.

– Természetesen szó sincs arról, hogy én bárhonnan bármit önkényesen hoznék el – hangsúlyozta Fekete Péter a Magyar Nemzetnek.

– Minden ilyesmit hivatalos úton kölcsönzünk ki, és az esemény után visszajuttatjuk (...) Négy évvel ezelőtt kezdtem el az ehhez hasonló hivatalos kulturális eseményekre kultúrkincseket magammal vinni. Szerintem egy kulturális államtitkárnak feladata, hogy felhívja a figyelmet kultúránk legkülönbözőbb értékeire – mondta.

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt négy év alatt több mint háromszáz ilyen bemutatót tartott, és mára ez kedvelt hagyománnyá vált, az újságírók, a szervezők már előre kérdezik, mi lesz a mai kultúrkincs.

Fekete Péter bemutatóin olyan kincsek kerültek elő, mint az első Nemzeti Színház színpadának egy deszkadarabja, egy Liszt-zongoramű helyben előadva, vagy a Magyar Televízió első kísérleti adása videóról bemutatva.

– Az viszont elgondolkodtató, hogy miért pont ezen az eseményen próbált Brenner Koloman fogást találni ezen az egészen. Amint említettem, négy éve mutatok be kultúrkincseket, soha senkinek nem volt kifogása ellene – mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

Borítókép: Fekete Péter a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című állandó kiállítás megnyitóján a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban 2020. szeptember 29-én / MTI / Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában