Összehangoltan pályáztak

2022.01.29. 08:52

Cseh Katalinék átverhették az uniós pénzosztókat

Tíz uniós pályázaton teljes egészben vagy részben ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt a Cseh Katalinékhoz is köthető cégháló különféle szereplői – a Mediaworks Hírcentrumának információi szerint ezt derítette ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Úgy tudjuk, a hatóság nyomozói szerint a féltucat vállalkozásból álló hálózat egyebek mellett körbeszámlázással, valamint fiktív bizonylatok segítségével jutott jogosulatlanul milliárdos uniós támogatásokhoz.

Alaposan feltérképezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Cseh Katalinhoz, illetve családjához köthető céghálót. A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a NAV szakemberei áttekintették a nagyjából féltucat vállalkozásból álló hálózat utóbbi években benyújtott uniós pályázatait.

A nyomozók – értesüléseink alapján – megállapították, hogy a szóban forgó vállalkozások – köztük az a Pannónia Nyomda Kft., amelyet korábban maga Cseh Katalin irányított – összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nem egyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is. A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek.

Az utóbbi elem meglehetősen lényeges. Az adóhatóság nyomozói ugyanis azt valószínűsítik, hogy a cégháló tagjai tíz pályázaton teljesen, vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. Ez azt jelentheti, hogy egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek az uniótól. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az adóhatóságnál úgy vélik: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

A NAV-osok mindezek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak.

Ennek kapcsán érdemes felidézni azt az esetet, amelyről a napokban számolt be a Mediaworks Hírcentruma. Ezek szerint a cégháló bizonyos szereplői két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vettek egy cseh cégtől. Ám a magyar vevő által kifizetett, összességében több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, a céghálóba tartozó Holotech Hungary Kft.-hez. A NAV cseh kapcsolat miatt kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz. Cseh banki adatok, adóbevallások és különféle szerződések segíthetnek tisztázni az ügy még homályos részleteit.

 

A feltárt esetek alapján a pénzügyi nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a Cseh Katalinékhoz is köthető céghálózat bizonyos szereplői jogosulatlanul jutottak uniós, illetve hazai pályázati pénzhez, emiatt pedig kár érte a magyar költségvetést. Vagyis felmerül a költségvetési csalás gyanúja.

A Cseh Katalinék körüli botrány tavaly nyáron pattant ki, a sajtó kiderítette: a baloldal politikushoz, illetve a családjához köthető Pannónia Nyomda Kft. is tagja annak a cégcsoportnak, amely szisztematikusan összejátszva, gyanús körülmények között mintegy 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázatot nyert el.

A korrupció ellen kíméletlen harcot hirdető Cseh Katalin akkor többször is perrel fenyegette meg az ügy állásáról hírt adó újságírókat. A helyreigazítási kérelmek, a bírósági eljárások azonban elmaradtak, a kétes ügy részleteinek hatósági feltárása azonban nem.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő és egy magánszemély feljelentést tett a sajtóban megjelent információk miatt. A NAV tavaly már házkutatást is tarott, a Gazdasági Versenyhivatal pedig idén indított helyszíni kutatással egybekötött versenyfelügyeleti eljárást. A Cseh Katalinékhoz köthető cégháló ügyei miatt vizsgálódik az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal is.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában