Kormányfői interjú

2021.12.03. 07:24

Orbán Viktor: minden településen oltási akciónapot szervezünk - HALLGASSA MEG!

– A harmadik oltásokat tekintve egészen száguldunk, a magyar lakosság 27 százaléka vette fel a harmadik oltást itthon, míg az uniós átlag 10 százalék körül van - árulta el a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjúban pénteken reggel.

Az elmúlt két hétben az emberek biztonsága az oltásoknak köszönhetően jelentős mértékben nőtt – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában a Magyar Nemzet tudósítása szerint. A miniszterelnök szerint s számok is magukért beszélnek, hiszen az oltási akció során tegnap estig eddig egymillió oltást sikerült beadni, ebből 115 ezeren az első, 800 ezer pedig a megerősítő, harmadik oltást kérték.

A harmadik oltásokat tekintve egészen száguldunk, a magyar lakosság 27 százaléka vette fel a harmadik oltást itthon, míg az uniós átlag 10 százalék körül van

– rögzítette a kormányfő, aki szerint a legnagyobb ajándék, amit idén egymásnak adhatunk, ha oltakozunk, ezért a kormány újabb akcióhetet fog indítani.

Az interjút itt tudja meghallgatni:

 

Eddig fantasztikusan küzdött mindenki

Bár nagy terhet jelent az egészségügy számára az oltási akciópontok felállítása, de eddig ők is és az őket segítő katonák, rendőrök is jól állták a sarat – rögzítette Orbán Viktor, majd megjegyezte: Ausztriában azért kell zárni, mert a kórházi ellátási kapacitás gyengébb, mint Magyarországon, nekik arányaiban kevesebb bevonható kórházi ágyuk van.

A kormányfő megerősítette, hogy

mindenkit meg fognak megkeresni decemberben, akinek lejár a védettségi ideje, és értesíteni fogják arról, hogy ez bekövetkezett. A megkeresések online történnek majd

– tette hozzá.

– A pedagógushiány nem kellemes dolog, de ha gyerekeink nagy számban betegszenek meg, az még nagyobb baj – fogalmazott Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy sokan elhagyhatják a tanítói pályát azért, mert kötelező az oltás számukra. – Nekünk szülőknek a gyerekünk a legfontosabb – rögzítette a kormányfő, aki arra kérte a pedagógusokat, hogy ezt értsék meg.

Az új dél-afrikai szupermutáns súlyossága kapcsán továbbá megjegyezte: nem mer orvosszakmai kérdésekben biztos álláspontot foglalni, mert az orvosok között is érezni a bizonytalanságot.

 

Csak a magyarok véleménye számít

Lökdösődés, kesze-kuszaság van azzal kapcsolatban, hogy melyik nemzetközi szervezet hogyan minősítse a gyermekvédelmi törvényt – tájékoztatott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy őt valójában nem érdekli, hogy melyik szervezet mit mond, számára az a fontos, hogy a magyar emberek mit gondolnak erről a kérdésről.

Fontosnak tartom, hogy a gyermekeim magyarok legyenek, fontos, hogy minél többen ezt gondolják, vigyék tovább a kultúránkat, és hogy Magyarországon magyarok éljenek

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Szavai szerint ez a kiindulópont, innentől pedig mindegy, hogy ki mit mond.

Azt is mondta, Nyugat-Európában van egy hullám, ami arról szól, hogy elvitassa a szülők jogát a gyermekek neveléséhez. A miniszterelnök viszont úgy véli, ezt nem szabad elvitatni, ki kell állni ezért a jogért.

Óriási nyomás alatt vagyunk ebben az elkeseredett küzdelemben

– fogalmazott, majd kiemelte: ebben a harcban lesz szükség a gyermekvédelmi népszavazásra.

Orbán Viktor szerint ha kitartunk, akkor épp úgy, mint a bevándorlás ügyében, így most a gyermekvédelem kérdésében is győzni fog a magyar álláspont. – Ha nem lenne ez az ügy fontos, akkor az EU nem zsarolna minket azzal, hogy helyezzük hatályon kívül a gyermekvédelmi törvényt – hangsúlyozta a kormányfő.

Brüsszel be akar avatkozni a választásokba

A jövő évi országgyűlési választással kapcsolatban Orbán Viktor rámutatott: – Egy választás nem egy kávéházi összejövetel, hanem egy komoly dolog, arról szól, hogy milyen lesz a jövőnk. Véleménye szerint emiatt magától értetődő az, hogy Brüsszel be akar avatkozni a jövő évi voksolásba, hiszen jelenleg Magyarország kiáll magáért az unióban. – Brüsszelben, amikor előállnak a javaslataikkal, annyit akarnak hallani a magyaroktól is, hogy „Jawohl!” (németül: Igenis!) – fogalmazott a miniszterelnök.

Az energiaárak kapcsán Orbán Viktor kifejtette:

ha jól mennek a dolgok, a nagy nemzetközi cégek rengeteg pénzt keresnek, most viszont nekik kell viselniük a plusz terheket az emberek helyett.

Kiemelte, hogy a kormány 33 ezer kisvállalkozónak tette lehetővé szerdai döntésével azt, hogy belépjenek az új, kedvezőbb árú egyetemes szolgáltatásvásárlásra, ami a villamosenergia–beszerzést illeti. – Gondoskodunk arról, hogy a Magyar Villamosművek jól működjön, ez az egyik legnagyobb cége Magyarországnak, eddig állta a sarat – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint villanyért Bécsben kétszer, Berlinben háromszor annyit fizetnek, de gázért Stockholmban például nyolcszor annyit kell fizetniük, mint itthon. Orbán Viktor rámutatott: a magyar baloldallal folytatott vitájuk is erről szól, hiszen a Fidesz szerint az embereknek azt kell biztosítani, hogy kevesebbet kelljen fizetniük, a baloldal szerint viszont az a kívánatos, hogy többet fizessenek.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában