Látogatás

2021.12.04. 15:49

Ferenc pápa a demokrácia vívmányait dicsérte Görögországban

Athénban legutóbb húsz éve járt katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a demokrácia vívmányait dicsérte a görög fővárosban, Athénban szombaton, miután Katerína Szakellaropulu görög elnök fogadta a katolikus egyházfőt.

A demokrácia bölcsőjéből „évezredekkel később egy ház nőtt ki, a demokratikus népek nagy háza: az Európai Unióra gondolok, valamint a béke és testvériesség álmára, amelyet sok nép számára képvisel” – mondta.

„Athén és Görögország nélkül ma Európa és a világ sem lenne az, ami” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő. „Kevésbé bölcs és kevésbé boldog” hely lenne – tette hozzá.

Ferenc pápa figyelmeztetett: az eredményeket meg is kell védeni. Rámutatott, hogy nem csak az európai kontinensen tapasztalható a demokrácia hanyatlása. Néhány társadalom megmámorosodott a fogyasztástól, és belefáradt a demokráciába, elégedetlen annak eredményeivel – húzta alá.

A katolikus egyházfő mindenkit felszólított arra, hogy vegyen részt a társadalmi életben és a politikában, és legyen türelemmel. A problémákra a gyógyszer nem a kényszerű népszerűséghajhászásban és feltűnősködésben, illetve a megvalósíthatatlan ígéretekben vagy az elvont ideológiákban rejlik, hanem a jó politikában – mutatott rá.

Ferenc pápa a migrációról is szólt, Európa felelősségét emlegetve a migrációs válságban.

A nacionalizmus önzősége által szétszakított európai közösséget a halogatás és az összehangoltság hiánya jellemzi, holott Európának a szolidaritás motorjának kellene lennie – jegyezte meg.

Katerína Szakellaropulu görög elnök ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy Görögország példát mutatott emberségből, és aránytalanul viselte a migrációs válság jelentette terheket.

Ferenc pápa szombat délelőtt érkezett Ciprusról Athénba, ahol legutóbb húsz éve járt katolikus egyházfő.

Borítókép: Katerína Szakellaropulu görög elnök fogadja Ferenc pápát az athéni elnöki palotában 2021. december 4-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában