Hit

2021.12.11. 21:45

Balog Zoltán: a család és a házasság intézményét manapság számos támadás éri

A püspök beszélt arról is, hogy az egyházak a szeretet segítségével tudják közvetíteni értékrendjüket, tanításukat az emberek felé.

Fontos, hogy elsősorban magunk számára egyértelművé tegyük: az a rend, melyet hitünk szerint a teremtő Isten alkotott, az idők és társadalmi szokások változása ellenére ezután is az emberi élet alapja marad. Erről nyilatkozott Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke az Origónak.

A Biblia első lapjain olvassuk, hogy „Isten az embert férfivá és nővé teremtette”, s kettejük életre szóló szövetsége a család alapja, a család pedig az élet továbbadásának helye – nyilatkozta Balog Zoltán az Origónak. 

A püspök hozzátette, a modern embernek bemagyarázzák, hogy semmi sem örök és változhatatlan. A haladás lényegét abban látják, hogy az öröklött dolgokat, együttélési formákat cseréljük le, alakítsuk át. A vallás lényege viszont az, hogy hiszünk az örök, egy igazságban, és azt is hisszük, hogy ez megismerhető és életünk, cselekvésünk zsinórmértékévé tehető.

Minél több embernek sikerül ezt átadni, annál kiteljesedik az életünk személyesen és közösségben is

– vélekedett. Balog Zoltán hangsúlyozta, az egyházak legsajátabb küldetéséhez tartozik, hogy ott legyenek, ott segítsenek, ahol az emberek bajban vannak, ahol küzdenek saját életükkel, ahol örömök és bánatok érik őket. A házasság- és családgondozás mindig is az egyházi szolgálat része volt. A társadalmi vita csak ezután következik.

A lényeg az egyházi közösségen belül történik, de ha ki kell állni hitünkért, meggyőződésünkért, mert azt támadás éri, akkor ettől sem kell megrettenni

– szögezte le. Mint mondta, olyan világban élünk, ahol, ha nem ragaszkodunk ahhoz, ami a miénk, amit elődeinktől kaptunk és értékesnek tartunk, akkor azt elveszik tőlünk, lerombolja a korszellem. Balog Zoltán szerint büszkék lehetünk arra a kisebb „csodára”, hogy Magyarországon, a fejlett országok között egyedül, az elmúlt tíz évben majdnem megduplázódott a házasságkötések száma, hívta fel rá a figyelmet a püspök hozzátéve, hogy érdemes erősíteni azokat, akik újra hisznek ebben az ősi intézményben.

A püspök az Origónak beszélt arról is, hogy az egyházak a szeretet segítségével tudják közvetíteni értékrendjüket, tanításukat az emberek felé. Kiemelte, „a Kárpát-medencében, az egyházak magyar nyelven körülbelül egymillió gyermeket taníthatnak minden héten az iskolákban hit- és erkölcstanra”. Az új ideológiák terjedése kapcsán, melyeket sokan egyfajta „valláspótléknak” tartanak, Balog Zoltán azt mondta, hogy „amikor valláspótlékról beszélünk, akkor érdemes arra gondolni, hogy mit is akarnak pótolni ezek a divatos, új ideológiák”. Mint mondta:

végső soron, azt az Istent akarják helyettesíteni, akit korlátnak tekintenek, és helyébe saját boldogságreceptjüket teszik.

Hozzátette, a tömegmédia vezérelte világban növekednek az esélyeik arra, hogy megtévesszék az embereket. Ezzel szemben a legjobb védelmet azok az értékközösségek nyújtanak, melyek a hit, a szeretet jegyében tartoznak össze és erősítik egymást, emelte ki az Origónak Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában