További vallomások

2021.12.01. 17:33

Az Epstein-Maxwell per első tanúvallomásai alátámasztják a szexuális visszaélések vádjait

Az egymást követő tanúvallomások szerint Maxwell bűntársa volt Epsteinnek a szexuális visszaélésekben.

Hétfő óta tart a pedofíliával és szexuális visszaélésekkel vádolt és tavaly a börtönben öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein társa, Ghislaine Maxwell büntetőpere. Az egymást követő tanúvallomások szerint Maxwell bűntársa volt Epsteinnek a szexuális visszaélésekben.

Egyik áldozatuk a keddi vallomásában elmondta, hogy Ghislaine Maxwell, Epstein kerítője és volt barátnője, többször részt vett a szexuális visszaélésekben, amelyeket az üzletember 14 és 16 éves korú lányokön követett el.

A Jane álnéven tanúvallomását előadó egyik áldozat a manhattani szövetségi bíróságon mondta el történetét. Amikor rákérdeztek, hogy miért hallgatta el a vele történteket, „Jane” azt mondta: „Hogy írnád le a történteket a barátaidnak vagy a testvéreidnek, mikor csak szégyent, undort és zavarodottságot érzel?”.

Egy másik, állítólagos áldozat azt idézte fel, hogy Maxwell „betanította” őt, hogyan kell masszírozni Epsteint, majd a szexuális visszaélésekbe – harmadikként – bekapcsolódott ő is.

Az 59 éves Maxwell ellen hat vádpontban emeltek vádat. Ezek szerint 1994 és 2004 között Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott, szexuális „játékokra” készített fel és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A vádpontok között szerepel a „csoportos szexuális együttlét” is Epsteinnel és egy kiskorú lánnyal. A szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz.

Maxwell – aki a rejtélyes körülmények közt 1991-ben meghalt brit sajtómágnás, Robert Maxwell lánya – eddig tagadta a vádakat, de amennyiben bűnösnek találják, akár 80 év börtönbüntetést is kaphat. Ügyvédjei szerint védencüket bűnbaknak használják, miután Epstein már nem él. Azt állítják, hogy „Jane” és a többi áldozat, aki szintén vallomást tesz majd a perben, rosszul emlékszik a történtekre, és pénzügyi haszon reményében sározná be Maxwellt.

Epsteint a manhattani ügyészség 2019 júliusában több tucat lány és nő szexuális kizsákmányolásával vádolta meg. A férfi később öngyilkos lett a börtönben. Epsteint korábban már elítélték egy 14 éves lány ellen elkövetett szexuális bűncselekményért. Maxwellt 2020 júliusában tartóztatták le az Egyesült Államok északkeleti államában, New Hamsphire-ben, ahol egy kies házban bujkált. Egy szövetségi bíró elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

Időközben a visszaélések áldozatainak egy részét kárpótolták egy pénzügyi alapból, amelyet Epstein vagyonából töltöttek fel. Egy év alatt több mint 121 millió dollárt osztottak szét mintegy 138 embernek.

A per további tanúvallomásokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában