A bűnös az új áldozat?

2021.12.09. 20:31

A terroristákat áldozatként beállító webináriumot rendezett Strasbourg zöldpárti vezetése

A fórum hatalmas felháborodást keltett, mivel az volt a fő mondanivalója, hogy a terrorizmust az emberek félelmei gerjesztik és az ISIS győzelmei a köztársaság bukásával kezdődnek, kvázi áldozatként állította be a terroristákat.

Hatalmas felháborodást keltett az a webinárium, melyet Strasbourg zöldpárti városvezetése rendezett a következő címmel: Az ISIS győzelmei: amikor félelmeink terrorizmust gyártanak. A terrorizmusról szóló online konferencia résztvevői a rendezvénnyel azonos című könyv szerzőjével, az ügyvédként dolgozó Marie Dosé-val beszélgethettek a témáról – olvasható a V4NA hírügynökség beszámolójában. 

Sok ellenzéki politikusnak azonban egyáltalán nem tetszett, hogy a könyv írója párhuzamot vont az ISIS és a Francia Köztársaság között, azt taglalta ugyanis a kötetben, hogy az Iszlám Állam győzelmei tulajdonképpen a köztársaság bukásából indulnak ki. 

Bár a konferencia célja a radikalizálódás és az erőszakos szélsőségesség megelőzése volt, több helyi ellenzéki politikus is kifogásolta, hogy a könyv szerzője, aki egyben a webinárium moderátora is volt, egyértelműen a francia állam áldozataiként állította be a terroristákat.

Pierre Jakubowicz helyi politikus azt írta a konferenciával kapcsolatban a Twitteren, hogy teljesen megdöbbenti az a város eszközeivel terjesztett politikai és ideológiai feltevés, mely a terroristákat a francia állam áldozataiként mutatja be és azt az üzenetet sugallja, hogy jobban kell óvakodni az igazságszolgáltatástól és a politikától, mint a radikalizálódott személyektől.

A politikus bejegyzésében arra a cikkre utalt, a mely a L’Opinion nevű lapban jelent meg a konferenciáról és azt taglalja, hogy mely pontok keltettek nagy felháborodást. A cikk kitér rá, hogy a meghívó szövegében a könyvből kivágott idézetek szerepelnek. Az egyik ilyen rész például arról szól, hogy az országban működő terrorizmusellenes igazságszolgáltatás egy olyan gépezetté vált, amely automatikusan ellenségként mutatja be a vádlottakat. 

A könyv szerzője a Szíriában tartózkodó dzsihadista feleségekről is említést tesz, sőt, a Franciaországba történő hazaszállításuk mellett kampányol. 

A könyv gondolatmenete szerint a francia hatóságok azzal, hogy megtagadják a Szíria északkeleti részén fogvatartott állampolgáraik hazaszállítását, hozzájárulnak az Iszlám Állam sorainak újjáépítéséhez, továbbá halálos veszélynek teszik ki a nőket és gyermekeiket.

Jakubowitz és egy másik helyi képviselő, Rebecca Breitman sajtóközleményt is kiadott a témával kapcsolatban, felhívva rá a figyelmet, hogy Strasbourg vezetése ismét támadást indított a köztársasági elvek ellen. Felidézte a múltbeli történteket, megemlítve, hogy az önkormányzat megtagadta a szekularizmus elvének a képviselők chartájába való felvételét, majd elvetette az antiszemitizmus IHRA által elfogadott munkadefinícióját, továbbá 

döbbenetes összeggel támogatta az Európa legnagyobbjaként említett Mili Görüs mecset közpénzből való megépítését is. 

Breitman a Twitteren is kihangsúlyozta, hogy a terroristák nem áldozatok.

Bruno Studer helyi kormánypárti politikus szintén felháborodott a konferencián, egyenesen botrányosnak nevezte a fórumot.

Ám nem csak a kormánypárti politikusoknak volt ellenére a webinárium, Pernelle Richardot strasbourgi szocialista önkormányzati képviselő azt írta a Twitteren, hogy alig pár nappal a 2018-ban elkövetett, öt emberéletet követelő strasbourgi terrortámadásra való megemlékezés előtt egy ilyen konferencia szervezése egyrészt politikai hiba, másrészt az áldozatok családjainak arculcsapása.

A történtekről beszámoló L’Opinion felhívja rá a figyelmet, hogy Strasbourgban azt követően jöttek létre a fentihez hasonló fórumok, hogy 2020-ban a zöld párti Jeanne Barseghian került a város élére, a politikus ugyanis többször is tanúbizonyságát tette, hogy támogatja az iszlám terjedését a városban.

Ez év tavaszán nagy visszhangot keltett az a hír, mely szerint 

Strasbourg városvezetése több mint két és fél millió eurós összeggel támogatja a városban épülő Eyyub Sultan mecset építési költségeit, mely, ha elkészül, Európa legnagyobb mecsetje lesz. 

A bőkezű támogatást rengetegen ellenezték, még petíciót is indítottak annak érdekében, hogy megakadályozzák a mecset anyagi támogatását, még Gérald Darmanin belügyminiszter is megszólalt ezzel kapcsolatban, elmondása alapján Franciaország semmiféle idegen befolyást nem fogad el a területén.

A belügyminiszter azt is kihangsúlyozta, hogy nem tud egyetérteni azzal az elképzeléssel, hogy Strasbourg zöld párti vezetése egy olyan mecsetet megépítését segíti, amelyet egy olyan egyesület támogat, amelyik nem ítéli el a politikai iszlámot.

A belügyminiszterhez hasonló véleményen volt a mecset finanszírozásáról Marlène Schiappa állampolgárságért felelős miniszter is, aki szerint a strasbourgi városvezetés súlyos politikai hibát követ el a pénzbeli támogatással. Schiappa szerint a strasbourgi polgármesternek problémái vannak a köztársaság alapelveinek értelmezésével, a politikus asszony úgy véli, hogy egyetlen fillér közpénzt sem lenne szabad egy olyan szervezetnek adni, amely a Francia Köztársaság ellensége.

A konferenciát követő kommentháborúról szintén beszámoló Actu.fr felkereste a szóban forgó ügyvédnőt, Marie Dosé-t, aki csak annyit mondott a vitáról, hogy olyan emberek gerjesztik, akik nem olvasták el a könyvét és nem vettek részt a fórumon.

A lap megkérdezte a strasbourgi városvezetést is a témával kapcsolatban, az illetékes elmondása alapján a kérdéses webinárium egy olyan nagy képzési ciklus része, amely 2016 óta működik a városban. Ami a könyv szerzőjét illeti, a városvezetés elhatárolódott Marie Dosé-tól, az önkormányzat illetékese ugyanis kijelentette, hogy a konferencia témája kizárólag a szerző felelőssége és semmiképp nem tükrözi a közösség álláspontját. A városvezetés hangsúlyozta, hogy felvállalják a radikalizálódás elleni aktív küzdelmet, továbbá elítélik a 2018-as terrortámadás áldozatainak eszközként történő felhasználását.

 

 

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában