ÁSZ

2021.12.22. 18:17

A számvevőszék az emberek életminőségét helyezi fókuszba

Ellenőrizni fogják az idősek ellátását, a humánszolgáltatókat, a digitális közigazgatást, a távmunkát, a vízminőséget és az életminőség fenntarthatóságát is.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2022. évi tevékenységének legfontosabb hangsúlya az emberek életminősége lesz - közölte a számvevőszék szerdán az MTI-vel.

Kiemelték, egyebek közt ellenőrizni fogják az idősek ellátását, a humánszolgáltatókat, a digitális közigazgatást, a távmunkát, a vízminőséget és az életminőség fenntarthatóságát is.

Hangsúlyozták, első ízben értékelik a közéletet is befolyásolni képes civil szervezeteket, ezért jövő év első felében lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érintettek felkészüljenek az őket érintő számvevőszéki pénzügyi értékelésre.

Jövőre a számvevőszék elvégzi a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, a nem állami humánszolgáltatók, valamint az alapítványok, közalapítványok és a sportegyesületek monitoring típusú ellenőrzéseit is - emelték ki a közleményben.

Ismertetik, hogy az időskori ellátást nyújtó bentlakásos intézményeknél 2022-ben azt értékelik, hogy a fenntartó hogyan járult hozzá az intézmények által biztosított szociális ellátás színvonalához. A távmunka, otthoni munka érvényre jutásának ellenőrzése során értékelik, hogy a járványügyi helyzet alatt, a folyamatos feladat ellátás érdekében bevezetett intézkedések hogyan támogatták a távmunka alkalmazását, ezáltal hogyan járultak hozzá a családok egészségének, a munkahelyek és így a gazdaság védelméhez.

Az ÁSZ 2022-ben értékeli a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának feladatellátását, a Foglalkoztatás-felügyelet teljesítményét. Folytatják az önkormányzatok helyi adóval kapcsolatos tevékenységének, valamint a NAV kisvállalati adókkal kapcsolatos tevékenységének az ellenőrzését is.

Az ÁSZ 2022. első félévi ellenőrzési terve elérhető számvevőszék honlapján - tájékoztatott az Állami Számvevőszék.
 

Címkék#ÁSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában