Ország-világ

2021.11.08. 18:58

NNK: a korábbiaknál laposabb járványhullámra lehet számítani

Az átoltottság valószínűleg befolyásolja az esetszámok dinamikáját, így a korábbiaknál laposabb járványhullámra lehet számítani – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: míg például Romániában alacsony átoltottság mellett robbanásszerűen növekedő esetszámmal, az egészségügyi rendszert megterhelő járvánnyal állnak szemben, addig Magyarországon az esetszámok emelkedésének mértéke nem hasonlítható a romániai léptékhez.

Mint mondta, a koronavírusról az elmúlt másfél évben megtanultuk, hogy nagyon könnyen változik a genetikai állománya.

A delta variánsnak az eddigieknél rövidebb a lappangási ideje, jobban fertőz, illetve azzal, hogy az allergiával összetéveszthető tüneteket okoz, nehéz diagnosztizálni.

Ezzel összefüggésben a járványügyi osztályvezető az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta: a kormány újabb oltási kampányt tervez a november 22-ei hétre, amikor az oltatlanok is előzetes időpontfoglalás nélkül vehetik fel a vakcinát bármelyik oltóponton.

Hozzátette: a 60 év felettieknek szóló augusztusi és szeptemberi oltási kampányban az oltások igénybevételének elősegítéséért személyesen keresték fel őket a háziorvosok és az orvostanhallgatók.

Galgóczi Ágnes kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban már az 5–11 éveseket oltják Pfizer–BioNTech-vakcinákkal. Az oltás elfogadását már az Európai Gyógyszerügynökségnél is kérvényezték, a döntés év végére várható – fűzte hozzá.

A harmadik oltás jelentősen növeli a védettséget

A koronavirus.gov.hu oldalon ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a vírus elleni erősebb védelem érdekében minden 18 év feletti, már több mint 4 hónapja oltottnak javasolt az ismétlő oltás felvétele. A vakcinabőségnek köszönhetően Magyarország az elsők között tette lehetővé a harmadik oltás felvételét, így a közel 6 millió oltottból, 1 millió 369 ezren már fel is vették a harmadik oltást. Ők jelentősen védettebbek a betegség súlyos lefolyása ellen és ez nagyban segíti a védekezést a járvány negyedik hullámában.

Az ismétlő oltás azért fontos, mert a védőoltás után kialakuló védettség – minden vakcina esetében – néhány hónap elteltével gyengül.

Azt javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra. Ezt ezen az oldalon lehet megtenni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

A november 22-28. között szervezett Oltási akcióhéten a kórházi oltópontokon előzetes időpontfoglalás nélkül is beoltják nem csak az első, hanem a harmadik oltás is.

A legnagyobb veszélyben továbbra is a beoltatlanok vannak. Arra kérjük őket, hogy saját életük és egészségük védelme érdekében mielőbb vegyék fel az oltást. Továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet a vírus ellen – írták a honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában