Ország-világ

2021.11.08. 16:01

Drótvágókkal mennek a lengyel kerítésnek az illegális bevándorlók (videó)

A Fehéroroszország felől érkező migránsok erőszakkal próbálnak behatolni lengyel területre, de biztonságiak egyelőre ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

A picture taken on November 8, 2021 shows migrants at the Belarusian-Polish border. - Poland on November 8 said hundreds of migrants in Belarus were descending on its border aiming to force their way into the EU member in what NATO slammed as a deliberate tactic by Minsk.

Forrás: BELTA / AFP

Fotó: Leonid Shcheglov

Brüsszel felajánlotta Varsónak a segítségét – de nem a határvédelemhez, hanem a migránsok nyilvántartásba vételéhez és a menedékkérelmek feldolgozásához. A lengyel kormány tájékoztatása szerint mindenesetre körülbelül három-négyezer fős migránskaraván táborozott le a belarusz–lengyel határnál, Belaruszon belül pedig legalább további tíz-húszezer illegális migráns vár arra, hogy belépjen az Európai Unióba.

Három-négyezer fős migránskaraván vert tábort a lengyel–belarusz határnál hétfőn, és bár Piotr Müller lengyel kormányszóvivő tájékoztatása szerint pedig a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet is sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható.

A lengyel titkosszolgálatok információi szerint Belaruszon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, miközben Minszk folyamatosan újabb bevándorlók csoportjainak szállítását szervezi az arab országokból. Mateusz Morawiecki kormányfő a krízishelyzet miatt válságstábot hívott össze, amelyen úgy döntöttek: hogy jelentősen megnövelik a lengyel–belarusz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Jelenleg a határőröket mintegy tízezer katona támogatja.

Brüsszel segítene a menedékkérelmek feldolgozásában

Közben az Európai Unió továbbra sem fogja fel a helyzet komolyságát. Miközben Lengyelország a határvédelem azonnali megerősítésével és az illegális bevándorlók Európai Unión kívül tartásával van elfoglalva, Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője azt üzente Varsónak, hogy igényelje az uniós hatóságok segítségét.

Ezek a hatóságok segítenek a migránsok nyilvántartásba vételében, a menedékkérelmek feldolgozásában, és erősítik az embercsempészet elleni küzdelmet. Lengyelországnak először is hivatalosan kérnie kell ezt a segítséget, ahogyan azt a bizottság korábban is szorgalmazta

– érvelt az uniós végrehajtó testület szóvivője. Dana Spinant bizottsági vezető szóvivő azt is nyomatékosította, hogy

az Európai Unió nem finanszíroz se falakat, se szögesdrót kerítéseket, helyettük inkább a határok védelméhez kapcsolódó felszereléseket és kapacitások megerősítését támogatja pénzügyileg.

Szijjártó: Az EU-nak a kerítésépítést kellene támogatni

Közben a hivatalos látogatáson Lettországban tartózkodó Szijjártó Péter nyilatkozatában nehezen érthetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja”, de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem.

Mintha nem ezen a bolygón élnének, akik továbbra is gátolják a kerítést építő országok támogatását

– mondta, felszólítva a brüsszeli testületet az „európai lakosság összetételének megváltoztatására irányuló törekvések” feladására. A miniszter nyomatékosította:

bebizonyosodott, hogy a kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására.

A NATO egyik magas rangú tisztségviselője is aggodalmát fejezte ki a lengyel-–belarusz határszakaszon kialakult helyzet miatt, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Minszk a migránsokat nyomásgyakorlásra használja. A tisztségviselő szerint

a migránsok bevetése kombinált, katonai és politikai műveletnek számít, ezért – mint mondta – a NATO készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson szövetségeseinknek és fenntartsa a biztonságot a térségben.

Hozzátette: a NATO arra szólítja fel Belaruszt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Borítékolható az eszkaláció

A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint mindenesetre a migránsok alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

A migránsokat kísérő belarusz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor, a Twitter-mikroblogon terjedő videók tanúsága szerint lövések is eldördültek.

A lengyel kormány szóvivője szerint a közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet. Szólt arról is, hogy a lengyel fél csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz.

Közölte továbbá: a helyzetről hétfő este a lengyel kormányfő telefonon egyeztet lett és litván hivatali partnerével.

Megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre – adta hírül hétfőn a lengyel határőrség. A lengyel belügyminisztérium közlése szerint a biztonsági erők megállították a migránsokat.

A fehérorosz egyenruhások kíséretében a határhoz érkezett több száz fős migránscsoportnak ez volt az első kísérlete hétfőn arra, hogy illegálisan behatoljon Lengyelországba – tette hozzá a lengyel hatóság.

A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

A belügyminisztérium közlése szerint a lengyel biztonságiak a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják a lengyel oldalon.

Nem sokkal a migránsok próbálkozása előtt Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője Twitter-üzenetében azt írta, hogy „nagyon zavaró” hírek érkeznek a határról.

„Fehéroroszországban a lengyel határ mellett migránsok nagy csoportja gyűlt össze és indult el a határ felé. Tömegével próbálnak majd lengyel földre lépni. Megkezdődött az eddigi legerősebb kísérlet arra, hogy Lengyelországba jussanak” – írta Zaryn. Hozzátette, hogy a csapat zömmel fiatalokból áll.

A fehérorosz határőrség úgy nyilatkozott, hogy minden szükséges intézkedést megtett „a nemzetközi kommunikációs csatornák zavartalan működéséért és a menet biztonságáért”. Egyúttal „a lengyel hatóságok embertelen magatartása miatti elkeseredett lépésnek” minősítette a migránsok akcióját.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a több száz fős migránscsapat fotók alapján minden ingóságát magával cipelve tartott a lengyel határ felé, amely egyúttal az Európai Unióé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában