Ostrom

2021.11.16. 17:29

Köveket és hanggránátokat dobáltak a lengyel határőrök felé a migránsok

Leállították a lengyel rendvédelmi erők a Kuznica Bialostocka határátkelőnél kedd délelőtt megkezdődött ostromot, amely során a migránsok köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be, a határt védők közül hárman megsérültek – közölte a lengyel média.

A lengyel határőrség kedd délelőtt közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadják a lengyel rendvédelmiseket. Kora délutáni órákban Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitter közösségi fiókján megírta: leállították a támadások első hullámát.

Rendőrségi közlés szerint az ostrom több mint két órán át tartott. A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a külföldiek köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobáltak a lengyelek felé.

A támadás „az elejétől a végéig” elő volt készítve – mondta el a térségbeli rendőrségi szóvivő, Tomasz Krupa, hozzátéve, hogy a legagresszívabb személyek arca el volt takarva, és zsákokba előkészített köveket szállítottak nekik folyamatosan, a hanggránát- és a kővetéshez pedig csúzliszerű tárgyakat is használtak.

A lengyel hatóságok három sérültről számoltak be. Stanislaw Zaryn közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett. Később a határőrség is közölte, hogy kórházba szállítottak egy tisztviselőnőt, akit kővel találtak el. A nemzetvédelmi tárca pedig egy arcán megsérült katonáról adott hírt.

A tárca azt is megerősítette, hogy lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy az ostrom után a migránsok a fehérorosz fegyveresek kíséretében visszavonultak a határátkelő környékére. A lengyel oldalon tart a készenlét.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók.

A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, amikor nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén.

Az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen áttörni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában