diplomáciai botrány

2021.11.19. 16:59

Kijev tiltakozott a bolgár elnök Krímről tett kijelentése miatt

Bekérették pénteken az ukrán külügyminisztériumba Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Rumen Radev bolgár elnök előző nap egy televíziós választási vitában a Krím félszigetet Oroszország részének nevezte, továbbá hatástalanoknak az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit.

A külügyminisztérium kifejezésre juttatta, hogy a bolgár elnök szavai nem járulnak hozzá az Ukrajna és Bulgária közötti jószomszédi kapcsolatok fejlődéséhez, és éles ellentétben állnak Szófia hivatalos álláspontjával Ukrajna szuverenitására, területi integritására és nemzetközileg elismert határaira vonatkozóan.

– Arra számítunk, hogy Bulgária elnöke, Rumen Radev visszavonja tegnapi kijelentését – fűzte hozzá a tárca sajtószolgálata az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kosztadin Kodzsabasev nagykövet biztosított afelől, hogy Bulgária álláspontja változatlan Ukrajna területi integritásának támogatásában, beleértve a Krímet mint az ukrán állam területének szerves részét, valamint a félsziget felszabadítására tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Bulgária is részt vesz a Krími Platform elnevezésű ukrán kezdeményezésben, amelynek elsődleges célja újra ráirányítani a nemzetközi figyelmet az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget hovatartozásának rendezésére.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az államfői posztért másodszor is ringbe szálló

Rumen Radev nem először tett Moszkva-barát kijelentést:

2016-ban, nem sokkal választási győzelme után közölte, azon fog dolgozni, hogy az Európai Unió megszüntesse az Oroszországgal szemben hozott szankciókat. Ezt megelőzően pedig kijelentette, hogy a Krím de jure ukrán, de facto viszont orosz, és Oroszország nem ellensége Bulgáriának.

Az ukrán hírportál rámutatott: Radevnek jó esélye van arra, hogy újra megválasszák az államfői posztra. Az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 49,42 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenfele, Anasztasz Gerdzsikov 22,83 százalékkal került be a második fordulóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában