Tomboló természet

2021.11.21. 16:16

Kanada nyugati részén már több halottja van a rekordméretű árvíznek

Már legalább négy ember életét követelték az áradások, egy ötödik embert eltűntként tartanak nyilván – közölték a helyi hatóságok szombaton, miközben korlátozták az üzemanyaghoz való hozzáférést az érintett területeken.

A vasárnap és hétfőn Brit Columbia délnyugati részén lezúduló esőzések földcsuszamlásokat és áradásokat okoztak, amelyek utakat és infrastruktúrát tettek tönkre. Különösen az okozott nagy gondot, hogy ideiglenesen leállították a térségbeli olajipar számára létfontosságú Trans Mountain kőolajvezetéket, amely napi 300 ezer hordó nyersolajat juttat a szomszédos Alberta tartományból a csendes-óceáni partvidékre.

A rendőrség szombaton megerősítette, hogy a Duffy-tó közelében holtan találtak három férfit, akiket hétfő óta eltűntként tartottak nyilván.

„Folytattuk a negyedik férfi keresését, de az időjárási és a helyszíni körülmények ezt megnehezítették”

- mondta Janelle Shoihet őrmester. A három halálos áldozattal négyre emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma.

Egy nő holttestét még hétfőn találták meg egy sárlavina közelében, amely egy autópálya nagy részét elmosta.

Az autópályát, amely Vancouvert köti össze a tartomány északi részén található elszigetelt területekkel, szombaton újra megnyitották a „létfontosságú” forgalom előtt – jelentették be a helyi hatóságok közleményben.

A területen pénteken elrendelték, hogy a magánszemélyek legfeljebb 30 liter üzemanyagot vásárolhatnak.

A korlátozás oka, hogy enyhítsék az ellátási láncban a szélsőséges időjárás okozta zavarokat.

Mike Farnworth, a tartomány közbiztonsági minisztere szombaton sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézkedések tíz napig érvényben maradhatnak, és arra kérte a lakosokat, hogy korlátozzák utazásaikat, hogy takarékoskodjanak az üzemanyaggal.

Abbotsfordban, az árvíz által részben elöntött városban, ahol a hadsereget is bevetették, a gazdaságokat helikopterekkel látták el. Négy tonna élelmiszert szállítottak légi úton egy sertéstelepre szombat reggel – közölték a hatóságok.

A jövő héten még mindig heves esőzések várhatók a térségben.

Az elmúlt hónapokban a kanadai csendes-óceáni partvidéki régióját többször is természeti katasztrófák sújtották: június végén nagyon erős hőség volt, ami a szakértők szerint a globális felmelegedés következménye, és amelyet nagy tüzek követtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában