Etióp polgárháború

2021.11.24. 18:04

Etiópia elhagyására szólította fel polgárait Nagy-Britannia és Svájc

Nagy-Britannia szerdán felszólította Etiópiában tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kelet-afrikai országban dúló konfliktus súlyosbodása miatt.

Vicky Ford brit Afrika-ügyi miniszter szerint a következő napokban a harcok még közelebb érhetnek a fővároshoz, Addisz-Abebához, ez pedig jelentősen csökkentheti annak esélyét, hogy a brit állampolgárok elhagyhassák Etiópiát. Azt javasolta a maradóknak: tegyenek előkészületeket annak érdekében, hogy biztonságos helyen húzhassák meg magukat a következő hetekben.

A miniszter szerint nem tudják szavatolni, hogy állampolgáraik a közeljövőben el tudják hagyni a kelet-afrikai országot.

Szintén Etiópia elhagyását javasolta állampolgárainak szerdán Svájc, a külügyminisztériumán keresztül.

Kedden az ENSZ jelentette be, hogy november 25-ig evakuálja nemzetközi munkatársai családtagjait, és szintén kedden a francia és a német külügyminisztérium is nyilatkozatot tett közzé, amelyben haladéktalan távozásra szólította fel állampolgárait az első lehetséges kereskedelmi repülőjárattal.

Mindeközben Simon Coveney ír külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy Etiópia szerdán kiutasított hat ír diplomatát Dublinnak a konfliktussal kapcsolatos álláspontja miatt. Írország az egyik első volt azon országok között, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását, valamint nyilatkozatok kiadását szorgalmazták az etiópiai helyzet miatt.

Az észak-etiópiai Tigré régióban egy éve dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A konfliktusnak már több tízezer halálos áldozata van, s bár egyebek között az Afrikai Unió (AU) és az Egyesült Államok is igyekszik közvetíteni a harcoló felek között, az ENSZ pedig többször figyelmeztetett humanitárius válságra, a konfliktus mind ez idáig nem enyhült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában