etióp polgárháború

2021.11.03. 16:35

ENSZ: szélsőséges brutalitás jellemzi a tigréi konfliktust

Szélsőséges mértékű brutalitás jellemzi az észak-etiópiai Tigré tartományban zajló konfliktust, és valamennyi érintett fél követett el súlyos, emberiesség elleni bűntettekkel, illetve háborús bűncselekményekkel felérő atrocitásokat – jelentette ki szerdán Genfben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet és Etiópia közös vizsgálatának eredményeit ismertetve.

Az ENSZ szakértői az etióp kormány által létrehozott helyi emberi jogi bizottsággal együttműködve vizsgálódtak Tigrében a 2020 novembere és 2021 júniusa közötti időszakra vonatkozóan. Eljutottak olyan térségekbe is, amelyekbe az etióp hatóságok hosszú ideje nem engedik be az újságírókat és a jogvédőket.

Az egy évvel ezelőtt kirobbant tigréi konfliktusban már több ezer ember vesztette életét. A szomszédos Eritreából is csatlakoztak katonák az etióp kormányerőkhöz, amelyek a tigréi lázadó erőkkel harcolnak.

A helyiek – az eritreai katonák megjelenése óta – rendszeresen önkényes őrizetbe vételekről, éhínségről, csoportos nemi erőszakról és tömeges üldöztetésekről számolnak be. A jelentés szerint sok civil lakos halt meg légicsapásokban, és

Tigré tartomány nyugati részéről olyan mértékben üldözték el a lakosokat, hogy alig találtak helyieket,

akikkel interjút tudtak készíteni.

Az ENSZ jelentése szerint számos etiópiai katonai tábort használtak fel arra, hogy tigréi lázadókat vagy őket sejthetően támogató civileket kínozzanak meg. Több foglyot titkos helyszíneken tartottak fogva, sok esetben törvénytelen őrizetbe vétellel. A dokumentált jogsértések és erőszakcselekmények súlyossága rávilágít: muszáj valamennyi oldalon felelősségre vonni az elkövetőket – hangsúlyozta Michelle Bachelet.

Bár az etióp kormány korábban fogadkozott, hogy vizsgálódni fog és megbünteti az elkövetőket, az ENSZ-nek az az aggálya, hogy a helyi hatóságok nem nyomoznak a kívánt mélységben és a kellő átláthatósággal. A jelentés nem tükrözi azt a szemtanúk által régóta hangoztatott körülményt, hogy az atrocitások nagy részéért eritreai katonák lennének felelősek. Abij Ahmed etióp kormányfő egészen márciusig tagadta, hogy eritreai katonák egyáltalán az országban lennének.

Jeffrey Feltman, az amerikai kormánynak az Afrika szarvával foglalkozó különmegbízottja kedden arról beszélt, hogy

a legszörnyűbb atrocitások közül jó néhányat eritreai katonák követtek el Tigrében.

Az etióp kormány a tigréi lázadók ismételt júniusi térnyerése óta kereskedelmi blokád alatt tartja a tartományt, ahová így nagyrészt nem jutnak be árucikkek és segélyszállítmányok sem. Ennek ellenére az ENSZ-jelentésben nem tudták megerősíteni azt, hogy szándékosan vonnák el a segélyeket, és az éheztetést a kormány fegyverként használná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában