szankciók

2021.11.03. 20:15

Az irániak szerint az amerikaiak el akarták fogni egy hajójukat

Amerikai erők próbáltak meg feltartóztatni az Ománi-öbölben egy iráni olajat szállító tartályhajót, amely azonban sikeresen visszatért iráni vizekre – jelentette szerdán az iráni állami televízió, kalóztámadásnak nevezve az incidenst.

A tájékoztatás szerint az amerikaiak a tankerben exportcélokra szállított kőolajt akarták megszerezni. Jóllehet az iráni média nem közölt információkat arról, mikor történt az eset, és nem hozta nyilvánosságra a szállítóhajó felségjelét sem, a Mehr iráni hírügynökség bejelentette, hogy nemsokára nyilvánosságra hozza az iráni Forradalmi Gárda motorcsónakjai és egy amerikai hajó között nemrég történt konfrontációról készült felvételeket.

Az iráni Press TV tudósítása szerint az akcióban több amerikai hajó, illetve helikopter is részt vett.

Az Ománi-öblöt a Perzsa(Arab)-öböltől a keskeny Hormuzi-szoros választja el, amelyen át a világ olajszállítmányainak egyötödét szállítják. A térségben az elmúlt években több incidens történt az iráni Forradalmi Gárda és különböző felségjelű hajók között, a feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában