helyzet

2021.11.19. 18:32

Albániába deportálnák az illegális migránsokat

Úgy hírlik, Nagy-Britannia drasztikus lépésre szánta el magát.

A rendelkezéstől azt várják a brit politikusok, hogy elrettenti a La Manche csatornán átkelő bevándorlókat, ám a költsége rettentően magas, mivel a szigetországtól messze vinnék a migránsokat. Az albán külügyminiszter álhírnek minősítette az állítást, a brit belügyminiszter azonban kitart mellette, hogy folynak a tárgyalások a két ország között – írja a V4NA.

Nagy-Britannia drasztikus lépésre szánta el magát, mivel az Észak-Franciaországból érkező illegális migránsok száma egyre magasabb: hogy elrettentsék őket a La Manche-csatornán való átkeléstől, az országtól rendkívül messze, Albániába szállítanák őket. A The Times cikke alapján már megkezdődtek a tárgyalások a két ország miniszterei között arról, hogy egy befogadóközpontot létesítenének Albániában, ahová a tervek szerint szállítanák az illegális migránsokat egy héten belül azt követően, hogy Angliába érkeztek.

A lap értesülései szerint a migránsok deportálása igencsak költséges, fejenként 100 ezer fontra rúg utaztatásuk és elszállásolásuk. Egy meg nem nevezett brit miniszter azt nyilatkozta a lapnak, hogy jelenleg a migránsok külföldre történő szállításában van minden reményük, mivel semmilyen más módszer nem bizonyult sikeresnek. A két ország miniszterei közti tárgyalásokról szóló hírek azonban ellentmondásosak, Olta Xhaçka albán külügyminiszter ugyanis egyenesen fake news-nak minősítette a The Times cikkét, melyben az albániai befogadóközpontról ír.

Same old fake news this time in the front page of a respected paper as The Times!

And btw I am not a „he” but a „she” who has always admired the quality of British media. Sad. pic.twitter.com/UVcaiGt3N3

— Olta Xhaçka🇦🇱 (@xhacka_olta) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 18, 2021

A brit lap egy másik cikkében azt írja, hogy Priti Patel brit belügyminiszter kitart azon állítása mellet, mely szerint minden elő van készítve a bevándorlók külföldre történő szállításával kapcsolatban, és a miniszterek is megerősítették, hogy folynak a tárgyalások Albániával.

A migránsválság legújabb fejezete azt követően bontakozott ki, hogy Priti Patel a hét elején egyeztetett Gérald Darmanin francia belügyminiszterrel a kialakult helyzetről. A brit politikus Twitter-bejegyzése alapján több lehetséges lépést is megvitattak annak érdekében, hogy meghiúsítsák a halálos utat, amelynek csónakokkal vágnak neki a migránsok.

Last night I spoke to my French counterpart " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@GDarmanin to discuss the problem of small boats crossing the Channel.

We discussed a range of additional steps to tackle the problem and reiterated the importance of working together to make this deadly route unviable.

🇬🇧🇫🇷 pic.twitter.com/a8ZgHbvSiT

A Home Office néven ismert brit belügyminisztérium kiadott egy közleményt is azzal kapcsolatban, hogy Priti Patel megállapodott Gérald Darmanin-nel arról, hogy 100 százalékban visszaszorítják a két országot összekötő La Manche csatornán történő átkelések számát, a londoni francia nagykövetség azonban ezt egyértelműen cáfolta a Twitteren.

For the record, the 100% figure was not agreed between the Home Secretary and French Interior Minister " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@GDarmanin and should not be presented as an agreed commitment: it is not. And it is not part of the joint statement. #ChannelCrossings

A Daily Mail ugyanakkor kiemelte, hogy Gérald Darmanin egy október 9-én tartott sajtótájékoztatón azt mondta: megfelelő forrásokkal és a brit hatóságok támogatásával el kell érni a tengeren történő illegális átkelések 100 százalékos visszaszorítását.

A helyzet valóban egyre kezelhetetlenebb, november 11-én csütörtökön minden eddigi rekord megdőlt, amikor egyetlen nap leforgása alatt 1185 migráns kelt át a La Manche-csatornán, ezzel túllépte a 22 ezret azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik az idén Franciaországból Angliába mentek a két országot összekötő tengeri útvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában