dzsihadista kijelentések

2021.10.17. 14:30

Szomáliai származású a brit képviselő gyilkosa

Az indíték egyelőre ismeretlen, de terrorcselekményként vizsgálják az esetet.

A photograph is seen among the floral tributes left at the scene of the fatal stabbing of British lawmaker David Amess, at Belfairs Methodist Church in Leigh-on-Sea, a district of Southend-on-Sea, in southeast England on October 17, 2021. - Britain's interior minister on October 17 said MPs' security would be beefed up, after a lawmaker was stabbed to death as he held a public meeting with constituents, in the second such attack in five years.

Forrás: AFP

Fotó: Adrian DENNIS

Brit állampolgárságú, de szomáliai származású a gyilkos, aki pénteken végzett David Amess konzervatív képviselővel. Az Ali Harbi Ali néven azonosított, 25 esztendős férfit a rendőrség terrorizmus vádjával hallgatja ki. Sajtóértesülések szerint a hatóságok azután minősítették terrorcselekménynek a késes támadást, hogy

az elkövető letartóztatása után dzsihadista ideológiára utaló kijelentéseket tett.

Az is kiderült, hogy a tettesre korábban nem gyanakodott a brit titkosszolgálat, rövid ideig részt vett viszont az úgynevezett prevent, azaz megelőzés programban. Ennek a kormányzati terrorellenes programnak a lényege, hogy még idejében megelőzzék, kiszűrjék azokat az embereket, akik potenciális terroristák lehetnek, vagy támogathatják a terrorizmus bármilyen fajtáját – írja a Magyar Nemzet.

Vizsgálják azt is, hogy vajon miért David Amess került a gyilkos célkeresztjébe? A veterán brit képviselő inkább erőteljes euroszkepticizmusáról, állatvédelmi kampányairól volt ismert, nem például iszlám- vagy bevándorlásellenes kijelentéseiről.

A támadás körülményeiből mégis úgy tűnik, hogy a merénylő kifejezetten csak vele akart végezni, nem minél több áldozatot követelő vérengzésre készült.

Erre utal például, hogy a késelés és a rendőrség kiérkezése között több perc is eltelt, az elkövető mégsem támadt rá senki másra, mintha letartóztatását várta volna.

A rendőrség a hétvégén több házat átkutatott az üggyel kapcsolatban, és lefoglalta a merénylő elektronikus eszközeit is. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy társai lettek volna, vagy bármelyik terrorszervezethez köthető lenne. Az Egyesült Királyság ad otthont egyébként az egyik legnagyobb szomáliai közösségnek Európában, 2018-as statisztikák szerint hivatalosan 108 ezren élnek az országban.

Nagy-Britanniában öt év alatt ez a második eset, hogy parlamenti képviselővel végeztek, 2016-ban egy szélsőséges ölte meg a munkáspárti Jo Coxot. Ezek után most ismét kiújult a vita arról, hogy szigorítani kellene a brit politikusok védelmén. Londonban, a brit parlamentnek otthont adó Westminsterben ugyanis folyamatos a rendőri jelenlét, saját választókerületeikben azonban a képviselőket lényegében senki nem védi. Priti Patel belügyminiszter máris leszögezte, hogy azonnal változtatásokra van szükség a biztonsági intézkedésekben. Felvetette például, hogy a képviselők védelmet kapjanak nyilvános választókerületi programjaik során, illetve betiltaná a közösségi médiában a névtelen gyalázkodásokat is.

Ebben a kérdésben most politikai oldaltól függetlenül mindenki egyetért. Ennek jelképeként hétvégén Boris Johnson konzervatív kormányfő, és Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője egymás mellett állva tisztelegtek az ötgyermekes családapa emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában