egyre nagyobb probléma

2021.10.28. 13:16

Sokkal nagyobb az Európán kívüliek munkanélkülisége Franciaországban, mint az állampolgárok körében

A statisztikák szerint Franciaországban az Európán kívüli külföldiek körében a munkanélküliség két és félszer nagyobb, mint a francia állampolgárok esetében.

Pontosan 2,6-szor annyi Európán kívülről származó munkanélküli volt 2018-ban Franciaországban, mint állástalan francia állampolgár – írja a fdesouche.com portál nyomán a V4NA .

En France, le taux de chômage des étrangers extra-européens est 2.6 fois plus élevé que celui des personnes de nationalité française (INSEE) – https://t.co/FmVz7gm6jT pic.twitter.com/kw6iYk3fxA

— Fdesouche.com est une revue de presse (@F_Desouche) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">October 26, 2021

A portál azt írja, hogy

2018-ban az Európai Unión kívüli külföldiek munkanélküliségi rátája 22% volt Franciaországban.

Ugyanez a francia állampolgárok körében 8% volt, ami 2,6-szoros különbséget jelent a két adat között. Ez a különbség a nők esetében valamivel nagyobb, pontosan háromszoros (24%, szemben a francia állampolgárságú nők 8%-ával) volt ebben az évben.

Az egy évvel korábbi adatok még jelentősebb eltérést mutatnak. 2017-ben a Franciaországban tartózkodó nem uniós külföldiek munkanélküliségi rátája (24%) 2,8-szor volt nagyobb, mint a francia állampolgároké (9%). A különbség a nők esetében ekkor is jelentősebb volt valamivel (26%, míg a francia állampolgárságú nők esetében 9%).

Az OECD 2017-es adatai szerint Franciaországban 2,85 millió olyan 15 és 34 év közötti lakos volt, akik nem tanultak, nem dolgoztak, de még szakmai tréningekre sem jártak. 40 százalékuk vagy külföldön született, vagy legalább egy bevándorló szülővel rendelkezik.

Nyáron a híres filozófus, Alain Finkielkraut is aggodalmát fejezte ki a franciaországi társadalmi folyamatok kapcsán. Finkielkraut szerint soha nem látott válságba sodorta Franciaországot az ellenőrizetlen bevándorlás.

Egy idei közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy a franciák háromnegyede szerint az ország „megtelt”, és nem akarnak több bevándorlót.

2019-ben egyébként a francia lakosság mintegy 10 százaléka volt bevándorló a statisztikák szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában