Nemzetközi konferencia

2021.10.04. 15:58

Nacsa Lőrinc: Közép-Európa a következő évtized nyertese lehet

A regionális együttműködésnek köszönhetően Közép-Európa a következő évtized nyertese lehet – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője hétfőn Varsóban azon a nemzetközi konferencián, amelyen a Három Tenger Kezdeményezéshez (HTK) tartozó országok parlamentjeinek fiatal képviselői vesznek részt.

A kétnapos konferenciát Elzbieta Witek, a lengyel szejm elnöke, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, valamint – online formában – Jüri Ratas észt házelnök nyitotta meg.

Nacsa Lőrinc az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta:

hagyományteremtő rendezvényről van szó, térségbeli fiatal képviselők első alkalommal találkoznak a HTK keretében.

Nacsa Lőrinc – idézve a konferencián elhangzott felszólalásából – kijelentette: az Európai Unióban „ma a gazdasági lehetőség és növekedés neve: Közép-Európa”. A koronavírus-járvány utáni, aktuális gazdasági adatokra utalva kiemelte: a kelet-közép-európai térség már elérte a válság előtti szintet, míg Nyugat-Európában még hónapokra lehet szükség ehhez.

A frakciószóvivő hangsúlyozta a regionális együttműködés fontosságát.

„A változó geopolitikai és világgazdasági helyzetben a térség államainak erőt, versenyképességet és teljesítményt kell felmutatniuk”

– mondta. Versenyelőnnyé vált az itt tapasztalható biztonság, politikai stabilitás és a gazdasági növekedés – állapította meg.

Ugyanakkor – mint mondta – az eddig ki nem használt lehetőségeket újra kell gondolni, nemcsak tervezni kell, hanem meg is kell valósítani a terveket, valamint regionálisan kell gondolkodni sok kérdésben, ehhez pedig partnerségre, infrastruktúra-fejlesztésre és a közös pontok megtalálására van szükség.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a regionális együttműködésnek köszönhetően Közép-Európa nyertese lehet a következő évtizednek. „Magyarország ezért is elkötelezett és aktív tagja az ilyen kezdeményezéseknek

– tette hozzá.

A varsói konferencián, melynek napirendjén az infrastruktúra fejlesztése, a nemzeti parlamentek szerepe és energiaellátási kérdések szerepelnek, a résztvevők megvitatják a közös fellépés lehetőségét európai uniós ügyekben, és foglalkoznak a kulturális együttműködéssel is.

Magyarországról Nacsa Lőrinc mellett részt vesz a rendezvényen Koncz Zsófia, a Fidesz országgyűlési képviselője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában