statisztika

2021.10.21. 09:16

Kónya István: a büntetőjog megújítása megfékezte a bűnözést

A büntetőjog megújítása megfékezte a bűnözést Magyarországon: hetven százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el 2020-ban, mint 2012-ben – közölte Kónya István, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kónya István tudatta: 2012-ben regisztrálták a legtöbb bűncselekményt, több mint 451 500-at, 2020-ban viszont kevesebb, mint 153 ezer bűncselekményt követtek el.

A statisztika javulása mögött olyan kormányzati intézkedéscsomag áll, amely a büntetőjogi és rendészeti elemek mellett hatékony szociális és foglalkoztatáspolitikai döntéseket is tartalmazott – mondta. A törvényhozás egyebek mellett szigorította az erőszakos, testi épséget veszélyeztető és a gyermekek elleni bűncselekmények megítélését, valamint zéró toleranciát hirdetett a pedofilok ellen – sorolta.

Hozzátette: az állam egyértelművé tette, hogy legalapvetőbb kötelessége az emberi élet védelme, a tulajdon megóvása, és a polgárok alapjogává tette az önvédelmet.

A változások a bűncselekmények soha nem látott mértékű csökkenését eredményezték, így Magyarország az Eurostatnak az európai polgárok biztonságérzetéről szóló felmérésében a harmadik helyen áll – emelte ki.

Beszámolt arról is, hogy áldozatsegítő központok jöttek létre, és eddig már 15 ezer áldozat kapott támogatást. Jelenleg nyolc városban van áldozatsegítő központ, de a jövőben minden megyeszékhelyen működik majd – tette hozzá a miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában