elfogató parancs

2021.09.12. 23:03

Prágában ukrán kérésre őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt

A férfi állítólag aktív szerepet játszott az úgynevezett krími tavaszban, azaz a korábban Ukrajnához tartozó Krím Oroszországhoz csatolásában.

Prágában vasárnap a cseh rendőrség őrizetbe vette Alekszandr Francsetti orosz állampolgárt, aki állítólag aktív szerepet játszott az úgynevezett krími tavaszban, azaz a korábban Ukrajnához tartozó Krím Oroszországhoz csatolásában. A hírt először az orosz hírügynökségek jelentették, majd később az illetékes cseh hatóságok is megerősítették.

„Ukrajna által kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján a prágai repülőtéren őrizetbe vettünk egy orosz állampolgárt” – válaszolta a CTK cseh hírügynökség kérdésére Ondrej Moravcík cseh rendőrségi szóvivő. Részletesebb tájékoztatást azonban a csehek nem adtak ki.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a hírt Alekszandr Molohovra, a krími hatóságok képviselőjére hivatkozva jelentette. Molohov kijelentette, hogy az orosz fél kivizsgálja az őrizetbe vétel körülményeit.

„Az orosz diplomaták már felvették a kapcsolatot a cseh hatóságokkal és az őrizetbe vett személy hozzátartozóival” – közölte Nyikolaj Brjakin, a prágai orosz nagykövetség sajtótitkára.

Moszkvában Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte Francsetti őrizetbe vételének „alapos kivizsgálását”. A CTK szerint Basztrikin nyilatkozata azt jelzi, hogy az oroszok inkorrekt eljárással gyanúsítják a cseheket, akik állítólag „politikai okokból visszaéltek a nemzetközi jogi mechanizmusokkal”.

A cseh közszolgálati rádió úgy tudja, hogy Francsetti egy félkatonai szervezet főnöke volt, amely 2014-ben aktív szerepet játszott a Krím Oroszország általi elfoglalásában. Molohov nyilatkozata szerint az ukrán hatóságok a múltban számos vádat hoztak fel Francsetti ellen.

A rádió hírportálja szerint Francsetti 2000 óta vállalkozóként hivatalos cseh engedéllyel Prágában él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában