tanévnyitó

2021.09.09. 22:41

Orbán Balázs: a Mathias Corvinus Collegium négyzetre emeli a tehetségeket

A kuratóriumi elnök olyan nemzeti intézménynek nevezte a 25 éve működő Mathias Corvinus Collegiumot (MCC), amely „négyzetre emeli a tehetségeket”.

Az intézmény csütörtöki évnyitó ünnepségén Orbán Balázs azt mondta:

a magyarok sokszor sportot űznek abból, hogy nem értenek egyet egymással, de vannak olyan témák – mint például az oktatás – amelyek túlmutatnak a napi küzdelmeken.

Klebelsberg Kuno két világháború közötti vallás- és közoktatásügyi minisztert idézve a kuratóriumi elnök, a Miniszterelnökség államtitkára kijelentette: a magyarokat nem a kard, hanem a szellem tudja megmenteni.

Orbán Balázs megemlítette: a 25 éve működő MCC az egész Kárpát-medencében támogatja 10 éves kortól egyetemi tanulmányaik végéig a kiválasztott diákokat, ezzel szolgálva a magyarságot, a magyar fiatalok felemelkedését. Célnak nevezte, hogy az egyéni tehetség és siker kéz a kézben járjon a közösségivel. Hangsúlyozta: a Kárpát-medencében született 35 magyar nemzedék közül kevés előtt álltak olyan jó kilátások, mint napjaink fiataljai előtt, mivel az ország szabad és független, adott a lehetőség a tehetség kibontakozására, a társadalom meritokratikus, a határok nyitottak, így bárhonnan haza lehet hozni ötleteket, emellett egyértelműen látszik az egyén és a közösség sikerének összekapcsolódása.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója örömének adott hangot, hogy a kormányzat elkötelezett a kollégium törekvései mellett. Azt mondta: ebben a tanévben 23 helyszínen kezdik meg a nagyon sok jelentkezőből kiválasztott 3500 fiatal hagyományos oktatási kereteken túlmutató fejlesztését. Hozzátette:

céljuk, hogy képzőhelyeik számát 35-re, diákjaikét 10 ezerre emeljék, és a tavalyihoz hasonlóan az idei tanévben is mintegy száz külföldi vendégoktatót, előadót hívjanak meg.

Niall Ferguson brit történész az akadémiai szabadság és a szabad gondolkodás fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve, ezekre az értékekre nem csupán autoriter államokban leselkedik veszély, hanem olyan országokban is, amelyek a szabadság zászlóvivőjeként tekintenek magukra.

Példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államokban egyre gyakrabban lépnek fel a hallgatók az övéktől eltérő gondolatokat valló, hangoztató diáktársaik, oktatóik ellen, így egyre nehezebb gondolkodni merni egyes tudományos intézményekben. Niall Ferguson mindenkit arra kért: ne engedje, hogy a magyar elme ugyanerre a sorsra jusson.

Orbán Viktor miniszterelnök az MCC évnyitón azt hangsúlyozta, a magyarok soha nem vesztették szem elől történelmi küldetésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában