Járvány

2021.09.27. 10:21

Kuba saját fejlesztésű vakcinákat küldött Venezuelának

Havannában közölték, hogy Vietnamnak is átadják a készítmény gyártási technológiáját.

Kuba a koronavírus elleni, saját fejlesztésű vakcinákat tartalmazó szállítmányt küldött első ízben Venezuelának – közölte a Telesur latin-amerikai televízió hétfőn.

A caracasi központú tévé híradásában nem hangzott el, hogy Venezuela hány adag Abdala nevű vakcinát kapott a „testvéri” Kubától.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint a gazdasági és politikai válságban lévő 28 milliós Venezuelában a világjárvány kezdete óta 362 ezer ember kapta el a koronavírust, és 4395-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A vakcinafejlesztésben gazdag tapasztalatokkal rendelkező Kuba a latin-amerikai országok közül elsőként fejlesztette ki a koronavírus elleni saját oltóanyagát, már kétfajta vakcinája is van, az Abdala és a Soberana 02. A kubai egészségügyi minisztérium szerint a klinikai tesztek során az előbbi 92,3 százalékos, az utóbbi pedig 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott. Mindkét vakcinagyártó tárgyalásokat folytat az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) az oltóanyagok nemzetközi elismeréséről.

Kuba a múlt héten az ugyancsak szocialista táborhoz tartozó Vietnamba is küldött az Abdala vakcinából. Havannában közölték, hogy átadják Hanoinak a készítmény gyártási technológiáját is, így Vietnam lenne az első ország, amely saját maga állítja elő ezt a kubai oltóanyagot.

Miguel Díaz-Canel kubai államfő az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján a minap videólinken át felszólalva bírálta a koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztását, hangsúlyozva, hogy a szegényebb országok lakói még mindig az első oltásukra várnak. Kifogásolta, hogy a világszerte felhasznált vakcinák több mint nyolcvan százalékát közepes-, illetve magas jövedelmű országokban adták be, amelyek a világ lakosságának alig felét teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában