Ország-világ

2021.09.21. 22:12

A főpolgármester nem mondott igazat (megint), amikor választási csalásról beszélt

A Nemzeti Választási Irodának nincs tudomása arról, hogy a 2018-as országgyűlési választáson ­– akár egy szavazókörben is – szándékosan befolyásolták volna a szavazatszámlálást, csaltak volna a szavazóköri eredmény megállapításakor – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Választási Iroda arra az interjúra reagálva, amelyben Karácsony Gergely arról beszélt, ahol nincs szavazatszámláló, ott nagyon sok érvénytelen szavazat van. A főpolgármester ezzel arra utalhatott, hogy 2018-ban számos szavazókörben választási csalás történt.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje választási csalással vádolta meg a Nemzeti Választási Irodát a Szabad Európának adott interjúban. A főpolgármester állítása szerint 2018-ban a kistelepüléseken ipari mennyiségű választási csalás volt. Szerinte ez eldöntheti a jövő évi országgyűlési választásokat – írja a Magyar Nemzet.

– Ahol nincs szavazatszámláló, ott nagyon sok érvénytelen szavazat van. Nem ez döntötte el 2018-at, de 2022-t eldöntheti. Ezt ki kell venni a rendszerből – vélekedett Karácsony Gergely.

Budapest főpolgármestere szerint nagyon fontos, hogy az ellenzék nem egy, hanem két szavazatszámlálóval képviseltesse magát minden szavazókörben. Méghozzá jól képzett, felkészült szavazatszámlálókkal, akik ismerik a jogszabályokat, és akiket nem lehet félrevezetni – hangoztatta.

A Nemzeti Választási Iroda a Magyar Nemzetnek a főpolgármester szavaira úgy reagált, nincs tudomásuk arról, hogy a 2018-as országgyűlési választáson ­– akár egy szavazókörben is – szándékosan befolyásolták volna a szavazatszámlálást, csaltak volna a szavazóköri eredmény megállapításakor.

– Ilyen jellegű jogorvoslati kérelmekkel összefüggésben sem a választási bizottságok, sem a Kúria nem állapított meg jogsértést. Előzőeken túl felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Nemzeti Választási Iroda minden választáson hangsúlyozza a jelölőszervezetek, független jelöltek felé, hogy minél nagyobb számban delegáljanak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba – hívta fel a figyelmet a választást lebonyolító iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában