Afgán konfliktus

2021.09.10. 19:12

Családja szerint a tálibok kivégezték Amrulla Száleh volt afgán alelnök testvérét

Az erről szóló hírek napokkal azután láttak napvilágot, hogy a tálibok elfoglalták az ellenálló Pandzsír tartomány székhelyét, Bazarakot.

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok kivégezték Amrulla Száleh volt afgán alelnök testvérét, Rohulla Szálehet, a tálibellenes küzdelem egyik vezetőjét – közölte pénteken Száleh testvérének unokaöccse.

„Kivégezték a nagybátyámat” – tudatta Ebadulla Száleh a Reuters hírügynökséggel egy szöveges üzenetben. A hozzátartozó elmondása szerint a tálibok csütörtökön ölték meg nagybátyját, és nem hagyják a családnak, hogy eltemessék. „Folyamatosan azt mondogatták: hagyni kell a testét elrohadni” – tette hozzá.

A tálibok urdu nyelvű információs szolgálata, az Alemarah arról számolt be: „jelentések szerint” Rohulla Száleh a Pandzsírban zajló harcokban vesztette életét.

Az erről szóló hírek napokkal azután láttak napvilágot, hogy a tálibok elfoglalták az ellenálló Pandzsír tartomány székhelyét, Bazarakot. Az Ahmad Maszúd tálibellenes pandzsíri vezetőhöz hű erőket tömörítő Nemzeti Ellenállási Front (NRF) mindazonáltal fogadkozott, hogy folytatja az ellenállást.

Amrulla Száleh – aki az alelnöki tisztség betöltése mellett a korábbi, nyugati támogatású kormány hírszerzésének vezetője is volt – holléte továbbra sem ismeretes.

Az NRF pénteki közlése szerint civilek ezrei kényszerültek elmenekülni otthonaikból Pandzsír tartományban a tálibok erőszakcselekményei miatt. Az NRF azzal vádolta a radikális iszlamistákat, hogy „folytatja az etnikai tisztogatást, amelyet a világ többi része csak tétlenül néz, és nem vesz róla tudomást”.

A radikális iszlamisták a tálibellenes küzdelem utolsó fellegvárának számító Pandzsír-völgyhöz vezényelték csapataikat, amelyek – az NRF szerint – „bosszút állnak, és halomra ölik az embereket”, különösen a fiatal férfiakat. Az NRF az erőszak mellett az élelmiszer- és gyógyszerhiányt is említette annak okaként, hogy a hegyvidéki területek lakói máshol kényszerültek menedéket keresni.

Pandzsír tartományra a tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibok ellen szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják, illetve a hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül többen is itt találtak menedékre.

A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a szovjet- és tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában