Terrorizmus

2021.08.20. 05:48

Tovább nőtt az iszlamista támadás halottainak száma Burkina Fasóban

Tovább nőtt az iszlamista fegyveresek és a kormányerők közötti összecsapás halottainak száma Burkina Fasóban, a legfrissebb adatok szerint legalább nyolcvanan vesztették életüket.

A terroristák egy civil járművekből álló, azonban a hadsereg által kísért konvojon ütöttek rajta a nyugat-afrikai állam északi részén található Arbinda város közelében. A támadásban ötvenkilenc civil, valamint egy kormánypárti milícia hat, illetve a katonai rendőrség tizenöt tagja halt meg.

A hivatalos tájékoztatás szerint a biztonsági erők nyolcvan támadóval végeztek.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető fegyveresek rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben. Csupán ebben az évben több száz civilt gyilkoltak meg.

Az erőszak a Szahara sivatag alatti félsivatagos sávban, a Száhel-övezetben tovább fokozódott az utóbbi időben annak ellenére is, hogy több ezer ENSZ-békefenntartó, regionális és nyugati katona van jelen, valamint az egyes kormányok igyekeznek tárgyalni a fegyveresekkel.

A radikálisok előző héten Burkina Faso északnyugati részén katonákat, illetve napokkal korábban harminc civilt, katonát és kormánypárti milicistát öltek meg.

Nigerben hétfőn fegyveresek 37 civilt, köztük 14 gyermeket mészároltak le egy falu elleni támadásban.

Eközben a volt gyarmatosító hatalom, Franciaország arra készül, hogy megkezdi a Száhel-övezetben állomásozó erői csökkentését 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában