világnézet

2021.08.28. 22:44

Rétvári: a kereszténydemokráciában az alapértékek változatlanok

Magyarországon a kereszténydemokrata, néppárti kormányzás azt jelenti, hogy egy jobboldali, nemzeti kormány alapvetően baloldali ügyeket – mint a rezsicsökkentés, vagy a devizahiteles mentés – is képvisel – mondta az államtitkár a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó elnevezésű közösségi találkozón.

A kereszténydemokráciában az alapértékek változatlanok – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Tihanyban, a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó elnevezésű közösségi találkozón.

Rétvári Bence a közösségi médiában online közvetített, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselővel folytatott vitán úgy fogalmazott: a legkényelmesebb helyzetben Európában ma egy kereszténydemokrata politikus van, mert nem kell magyaráznia, hogy mit képvisel, hiszen generációk óta változatlanok az alapértékeik.

Mesterházy Attila arról beszélt, hogy a munkásság tartalma és fogalma átalakult, ezért a korábbi munkás kategória helyett a jogfosztottak, az elesettek, és azok töltik ki a szociáldemokrácia hátországát, akiknek a hangja nem hallatszik távolra. Hozzátette: a baloldalnak önkritikát is kell gyakorolnia, mert az elmúlt időszakban sok esetben inkább a populisták tudták megszólítani a munkásokat.

Rétvári Bence szerint európai és nemzetközi értelemben a liberálisok már teljes mértékben dominálják a szociáldemokrata pártokat, sőt sok kereszténydemokrata pártot is meg tudtak gyengíteni világnézeti alapjaikból. Ezzel szemben Magyarországon a kereszténydemokrata, néppárti kormányzás azt jelenti, hogy egy jobboldali, nemzeti kormány alapvetően baloldali ügyeket – mint a rezsicsökkentés, vagy a devizahiteles mentés – is képvisel – mondta.

Mesterházy Attila szerint a baloldali gondolat több szempontból, például a piac szerepében különbözik a liberálistól, de vannak olyan kérdések, amelyekben a szociáldemokrácia is liberális értékeket oszt, például a demokrácia, az emberi jogok és a szabadságjogok terén.

A vitában foglalkoztak az illegális bevándorlással, amelyről Rétvári Bence úgy vélte: az egyetlen hosszú távú és emberséges megoldás, ha helyben segítenek, ezt szolgálja a Hungary Helps Program is.

Mesterházy Attila később többször is hazugságnak nevezte azt, hogy a baloldal támogatja az illegális migrációt. „Soha senki, semmilyen formában nem támogatta és nem támogatja az illegális migrációt” – jelentette ki a szocialista politikus. Felidézte: maga is 2015-ben egy konferencián azt mondta, hogy a problémát ott kell kezelni, ahol felmerül, és ott kell segítséget adni.

Rétvári Bence erre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldal az illegális migrációt támogató minden európai parlamenti és más javaslatot elfogadott, és még két héttel ezelőtt is a kvóta szerinti szétosztás javaslatát vetették fel.

A családtámogatásokról szólva Mesterházy Attila a családi pótlék emelését fontos szociálpolitikai eszköznek nevezte, mert az alanyi jogon jár minden gyermek után. A családi pótlék emelése azt üzeni, hogy minden gyermek érték – mondta.

Hozzátette: szó sincs arról, hogy a baloldal csak segélyekkel akarja eltartani az embereket, tisztességes béreket szeretnének, de az álláskeresési járadék folyósításának idejét is meghosszabbítanák, valamint csökkentenék az esélyegyenlőségeket.

Rétvári Bence azt közölte: a kormány számára minden gyermek érték, és ezért költ Magyarország GDP-arányosan a legtöbbet az Európai Unióban családtámogatásokra. Jobban nőtt a munkához kötött támogatások értéke, mert a kormány azt szeretné, ha mindenkinek lenne munkája, és gyermeket is vállalna – hangoztatta.

Kitért arra, a baloldal idején 11-12 százalék volt a munkanélküliség, most 3,9 százalék, és munkát is jóval könnyebb találni, mint tíz éve, a koronavírus-járvány miatti válság ellenére is. Hozzátette: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2010-ben 18 százalékos volt, ma 42 százalékos.

A kormánypárti politikus rámutatott: 2010-ben körülbelül 3,7 millió adófizető volt, most 4,7 millióan vannak, és a magyar munkavállalók sem annyira kiszolgáltatottak, mint korábban.

Mesterházy Attila később arról is beszélt, hogy a demográfiai mutatók javítása komplex feladat, nem pusztán a családpolitikától függ a gyermekvállalás. Megjegyezte, vannak olyan családok is, amelyeknek a jelenlegi otthonteremtési támogatási rendszer nem jelent segítséget, ezért szerinte érdemes lenne kiegészíteni ezeket az eszközöket.

Rétvári Bence erre reagálva azt mondta: a család- és otthonteremtési támogatások mindig a jobboldali kormány idején nőnek Magyarországon. Úgy fogalmazott: a családtámogatás egy érzelmi, értékválasztási, világnézeti, jövőképbeli kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában