jongbjoni atomreaktor

2021.08.30. 14:11

Műholdképek mutatják: Észak-Korea újraindíthatta a bombagyárat

Észak-Korea nagy valószínűséggel újraindította jongbjoni atomreaktorát, amelyben általános vélekedés szerint korábban plutóniumot állított elő atomfegyverei számára – közölte hétfőn megjelent éves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelynek szakértői 2009 óta nem juthatnak be az országba, ezért egyéb módon – főleg műholdak segítségével – figyelik Phenjan nukleáris tevékenységét.

Észak-Korea a NAÜ-szakértők kitiltása után felgyorsította atomfegyver-fejlesztési programját, és hamarosan nukleáris kísérleteit is újraindította, a legutóbbi 2017-ben volt.

– 2018 decemberétől egészen most júliusig nem utalt semmi reaktorműködésre, de azóta igen, egyebek között hűtővíz-eltávolítás, ami aggasztó és egyértelmű megsértése az ENSZ biztonsági tanácsi határozatainak – olvasható a jelentésben, amely az észak-koreai atomprogram magvát adó, öt megawattos jongbjoni reaktorra utal. A NAÜ szerint ezenkívül gyanítható, hogy újra bányásznak uránt a pjongszani bányában.

A magas fokra dúsított urán az atomfegyverek másik fontos eleme a plutónium mellett.

A NAÜ bejelentés nélkül, tagállamai tanácskozása előtt teszi fel mindig az internetre éves jelentését.

Kína hétfőn a jongbjoni atomreaktor újraindításának hírére reagálva azt javasolta, hogy az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság mozdítsa elő a Phenjannal folytatott politikai párbeszédet a Koreai-félszigeten kialakult helyzet lépésről lépésre történő rendezése érdekében. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin kijelentette: „Reméljük, hogy az érintett felek politikai módszereket alkalmaznak a Koreai-félsziget problémájának megoldására. Olyan hatékony projektet kell kidolgozni, amely mindkét fél aggályait figyelembe veszi”.

A kínai diplomata szerint a jelenlegi helyzetben fokozatos és kiegyensúlyozott megoldások kidolgozására van szükség.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban azzal fenyegetőzött, hogy kiszélesíti atomprogramját, ha az Egyesült Államok nem hagy fel „az ellenséges politikával” vele szemben, ami nyilvánvalóan az amerikai büntetőintézkedéseket és a rendszeres dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat jelenti.

A NAÜ-jelentéssel kapcsolatban egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő közölte vasárnap a Yonhap hírügynökséggel, hogy sürgősen fel kell újítani a párbeszédet és a diplomáciát Észak-Koreával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában