Ország-világ

2021.08.28. 19:41

Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről

A hírt John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte.

Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről – közölte szombaton John Kirby, a Pentagon szóvivője. Kirby részletekbe nem bocsátkozott, nem mondta, hogy milyen ütemben kezdődött a katonák kivonása, és ez mennyi időt vesz igénybe.

A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy szombaton négyezernél kevesebb amerikai katonai volt a reptéren.

Közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légi kikötő egyes részeit, ahonnan az amerikaiakkal szövetséges erők távoztak, és ahonnan az elmúlt két hétben – a tálibok hatalomátvétele óta – zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése. Kirby azonban ezt cáfolta, azt mondta, hogy repülőteret továbbra is az amerikai katonák tartják ellenőrzés alatt, nincsenek tálibok a reptéren, és nem vesznek részt ott a rend fenntartásában.

Az amerikai katonák visszavonulásával gyakorlatilag véget érne az Egyesült Államok húsz éve kezdődött katonai beavatkozása.

Közben washingtoni illetékesek szombaton újra arra figyelmeztettek, hogy továbbra is nagy egy újabb terrortámadás veszélye a kabuli reptér környékén.

A Pentagon közölte, hogy az elmúlt két hétben az amerikai katonák több mint 117 ezer embert – zömében az amerikaiakat segítő afgánokat – evakuáltak a kabuli nemzetközi reptérről, és közülük mintegy 5400-an amerikai állampolgárok voltak.

A John Kirbyvel együtt tartott washingtoni sajtótájékoztatón William Taylor tábornok közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet két embere – terrorcselekmények tervezője – halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott a dzsihadistáknak a kabuli repülőtérnél előző napon elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több tucat afgán civil és tálib vesztette életét.

A Politico című amerikai lap azt írta három amerikai illetékesre hivatkozva: Joe Biden amerikai elnök felhatalmazta az amerikai hadsereget, hogy a Fehér Ház előzetes jóváhagyása nélkül hajtson végre légicsapásokat az IÁ afganisztáni állásai ellen. A Pentagonnak eddig is voltak ilyen jogosítványai, de az amerikai elnök ezeket újonnan megerősítette a hadseregnek küldött utasításaiban.

A tálibok nem ápolnak ugyan baráti kapcsolatot az IÁ-val, de szóvivőjük Zabihulla Mudzsahid közölte szombaton a Reuters hírügynökséggel, hogy az amerikaiaknak a légicsapás előtt értesíteniük kellett volna a tálibokat, így azonban ez „egyértelműen az afgán terület elleni támadásnak” tekinthető.

A tálibok közölték, hogy őrizetbe vettek néhány embert a csütörtöki kabuli terrorcselekménnyel összefüggésben. Helyszíni beszámolók szerint erősítést is küldtek a reptér környékére, megakadályozandó a nagyobb tömegek összeverődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában