Ország-világ

2021.08.19. 11:57

Már Frankfurtban van az Afganisztánból kimentett 26 magyar, még ma hazatérhetnek

Csütörtök hajnalban megérkezett a németországi Frankfurtba az a huszonhat magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján

Magyar Levente elmondta,

a magyarok már biztonságban vannak, és valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön.

Szólt arról is, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették „különböző minőségekben”. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba – tette hozzá.

„Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ezért

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

Magyar Levente nagy kérdésnek nevezte, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de – mint ígérte – mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország semmiféle „elosztási mechanizmusban” nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán.

„A mi álláspontunk sziklaszilárd: ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években”

- emelte ki az államtitkár.

Kérdésre elmondta azt is, a mostani helyzet szerint akár néhány hét is rendelkezésre állhat, hogy a menekítési műveleteket elvégezzék, de ebben nem lehet bízni, így most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elszállítsák az ottrekedteket.

Kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre. Egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a kabuli légikikötőbe – tette hozzá Magyar Levente.

A magyar repülőgépre felszálló afgánokat előzetesen a nemzetbiztonsági szakszolgálatok átvilágították, így olyan nem jöhet Magyarországra, akit „ne ismernénk”, hiszen ezek az emberek éveken át dolgoztak a magyar csapatokkal – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában