Nemi esélyegyenlőség

2021.08.26. 18:03

Az afgán nők jogainak védelmét sürgeti az olasz kormányfő

Az afgán nők szabadsága és alapvető jogai védelmét, kiemelten az oktatásban történő részvételük biztosítását sürgette a nemzetközi közösségtől Mario Draghi olasz miniszterelnök abban az üzenetében, amelyet a G20 országcsoport nemi esélyegyenlőségnek szentelt tanácskozása alkalmából tett közzé. A konferencia csütörtökön, az észak-olaszországi Santa Maria Liguréban kezdődött.

Az eredetileg a női munkavállalók esélyegyenlőségéről tervezett konferencia középpontjába az afgán asszonyok és fiatal nők helyzete került.

Mario Draghi a találkozóhoz intézett üzenetében kijelentette: senkinek nem lehetnek illúziói azzal kapcsolatban, hogy Afganisztánban a nők a szabadságuk és a méltóságuk elveszítését kockáztatják. „Két évtizeddel ezelőtti szomorú helyzetükbe térhetnek vissza” – írta az olasz kormányfő. Úgy vélte, hogy a tálibok hatalomvételével az afgán nők ismét „másodosztályú állampolgárokká” válhatnak, akikre erőszak, rendszeres diszkrimináció vár kizárólag nemi hovatartozásuk miatt.

Mario Draghi a G20-as országcsoport tagállamai kötelességének nevezte, hogy ne csak saját országukban, de nemzetközi szinten is biztosítsák a nők jogainak védelmét. Elengedhetetlennek tartotta az oktatás biztosítását a nők számára.

A konferencián résztvevő Helena Dalli, az Európai Unió esélyegyenlőségért felelős biztosa kijelentette, hogy a nők emberi jogainak szorgalmazása és védelme mindenhol az „inkluzív, globális, tartós” politikai megoldás részét képezi. Mély aggodalmát fejezte ki az afgán nők helyzete miatt: hozzátette, hogy az afganisztáni fordulat hosszú távon befolyásolhatja az országban élő nők életét és társadalmi szerepét.

Az Elena Bonetti, olasz esélyegyenlőségi és családügyi miniszter vezette találkozó – a meghirdetett programja szerint – hozzá kíván járulni a nemzetközi közösség esélyegyenlőségi stratégiájához. Ennek célja, hogy 2025-től a munka világában a nemek között esélykülönbséget 25 százalékkal csökkentse a G20-as csoporthoz tartozó országokban. Az olasz politikusnő szerint a pandémia jelentős terhet rótt a nőkre, az egészségügyben éppúgy mint a családokban. Kiemelte, hogy a járványidőszakban „drámaian” emelkedett a nőkkel szembeni erőszak mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában