afgán polgárháború

2021.07.05. 12:05

Tovább folytatódik az afgán katonák menekülése Tádzsikisztán felé

Több mint ezer afgán katona kelt át a tádzsik határon a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a tálib lázadókkal folytatott harcokat követően – jelentette be a közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága.

A hivatalos tádzsik állami hírügynökség, a Khovar által idézett tádzsik biztonsági szolgálati közlemény szerint „az afgán kormánycsapatok 1037 katonája vonult vissza Tádzsikisztán területére a tálibokkal folytatott fegyveres összetűzéseket követően”. A nyilatkozat hozzátette, hogy „a harcoló tálibok teljes ellenőrzésük alá vonták” a Tádzsikisztánnal 910 kilométeres szakaszon határos Badahsán afgán tartomány hat körzetét.

Az elmúlt héten már eddig is több száz afgán katona lépte át a tádzsik határt a tálibok előretörése elől menekülve. Tádzsikisztán „a jószomszédság elve és az afgán belügyekbe való be nem avatkozás politikája” alapján eddig valamennyi afgán katonát átengedte a területére.

A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat

Afganisztánból májusban. Az amerikai csapatkivonások terv szerint legkésőbb 2021. szeptember 11-re befejeződnek.

Az amerikai béketeremtő művelet tetőpontján, 2010-2013 között az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei több mint 150 ezer katonát állomásoztattak az országban. A főerőket 2014-ben vonták ki az országból.

Az afgán hadsereg egymást követő kudarcainak fényében, különösen, ami az északi tartományokat illeti, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon lehetséges „lassítást” jelentett be a kivonulási műveletek végrehajtásában, és Scott Miller tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka kedden azt mondta: nem kizárt a tálib csapatok elleni légi csapások lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában