Ország-világ

2021.07.06. 08:16

Értékek alapján fogunk választani

Amikor az emberek rájönnek, hogy a különböző értékek hogyan befolyásolják az életüket és a gazdaságot, akkortól válnak majd ezek az ügyek meghatározó kampánytémákká.

„A hatpárti szivárványkoalíció a lehető legkevesebb konkrétumot tárja a választók elé, Karácsony Gergely napokban bejelentett gazdasági programja is egy lózunggyűjtemény, ami ugyan tartalmaz több adóelemelési javaslatot is, de azok kapcsán sem megy bele a részletekbe” – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy véli, a baloldali szivárványkoalíció sokkal inkább Orbán Viktor démonizálásától és az ideológiai kérdések előtérbe helyezésétől remél politikai hasznot, ezért festik magukról azt a képet, mintha ők nyugatos, Kína- és Oroszország-ellenes, LMBTQ-párti politikusok lennének.

Ez ugyanakkor csak egy mesterséges máz a részükről – mutat rá az elemző –, miközben a választók jövőképet, víziót várnának el a pártoktól.

Deák Dániel megjegyezte: a Fidesz–KDNP esetében az elmúlt tizenegy év kormányzásának köszönhetően tudjuk, hogy milyen politikát képvisel kormányon, azonban a baloldal esetében ez sok esetben erősen kérdéses, hiszen az adóemelési javaslatokon túl ez idáig nem sok konkrétumról adtak számot.

„Egy széles körű nemzeti összefogás áll szemben a Fidesszel, a Jobbikon és a Momentumon keresztül a hagyományos baloldalon át egészen a zöldpártokig, azonban éppen a miniszterelnök igyekszik tematizálni például az LMBTQ-problémakörének és hazánk Európai Unióval való kapcsolatának előtérbe helyezésével” – mondta el a lapnak a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke. Horn Gábor szerint az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatunk is Orbán Viktor egyik fő ügye, ezért mindenképpen ideológiai témák mentén fog zajlani a 2022-es választási kampány. „Ez nem feltétlenül baj, hiszen a választásnak az értékválasztás is egyfajta tétje.”

„Az, hogy milyen Európát akarunk, hogy mennyire vagyunk toleránsak egymással, hogy hogyan akarunk együtt élni, mennyire akarunk beleszólni a saját életünkbe; mindezek olyan kérdések, amelyek abszolút relevánsak lehetnek egy választási kampány során”

– nyilatkozta az elemző. A kampánynak lesz egy materiális része is, amely arról szól majd, hogy ki hogyan ítéli meg az elmúlt időszakot, a válságkezelést, a gazdaság helyreállítását, az infláció kérdését, tehát a hagyományos értelemben vett, közvetlenül az embereket érintő ügyek is napirendre kerülnek. Horn Gábor úgy véli, a baloldal inkább ezeket a témákat fogja előtérbe helyezni. Az elemző hozzátette: az ideológiai kérdések minden választás során jelen vannak, de nemzetközileg is érzékelhető tendencia, hogy manapság sokkal nagyobb teret kapnak, mint akár nyolc vagy tizenkét évvel ezelőtt.

Kiszelly Zoltán szerint az Európai Unióval, Kínával és Oroszországgal való viszony, valamint az LMBTQ-közösség jogainak ügye nem egymással összefüggő kérdések, a választás során az összkép fog számítani, és két alternatíva fog egymással megütközni. „Ennek csak egy részét képezik az ideológiai kérdések, igaz, ezek igencsak megosztják a társadalmat” – közölte a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki hangsúlyozta,

akkor fogják az ideológiai kérdések dominálni a kampányt, ha az emberek rájönnek, hogy a különböző értékek hogyan befolyásolják az életüket.

A baloldal adóemeléssel, az LMBTQ-ideológia iskolákban történő térnyerésével kampányol, míg a jobboldal az adócsökkentést és a hagyományos értékek megtartását helyezi előtérbe. „Amikor az emberek rájönnek, hogy a különböző értékek hogyan befolyásolják az életüket és a gazdaságot, akkortól válnak majd ezek az ügyek meghatározó kampánytémákká” – fogalmazott a politológus.

Homoszexuális politikus méltatta Orbán Viktort

Rengeteg támadás érte a magyar kormányt a nemrég elfogadott, a gyermekek egészséges fejlődését is célzó pedofilellenes törvénycsomag kapcsán, főként a nyugati országok és a balliberális brüsszeli bürokraták részéről. Sven Tritschler, Észak-Rajna–Vesztfália vállaltan homoszexuális képviselője azonban parlamenti felszólalásában méltatta a magyar miniszterelnök kormányzását. Hangsúlyozta: többekkel ellentétben ő el is olvasta a magyar pedofilellenes törvényt, sőt nagyon örül annak, hogy Magyarországon a szülőkre bízzák a gyermekek felnevelését, és nem holmi hibbant genderideológusokra. „És mint homoszexuális kikérem magamnak, hogy abortuszisták, pszeudotudományos sarlatánok a képviseletemben lépjenek fel. Olyanok, akik szerint 173 gender létezik” – szögezte le. A politikus továbbá kiemelte: hálás Orbán Viktornak, hogy 2015-ben lezárta a balkáni útvonalat, ezáltal lelassította az ország elárasztását iszlamistákkal. Véleménye szerint a magyar kormányfő ezzel sokkal többet tett Németország és Európa szexuális sokszínűségéért, mint az összes Neuer, Stamp és a többi „bátor zászlólengető” együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában