Illegális bevándorlás

2021.07.07. 11:28

Ellepték a migránsok a La Manche csatornát

Rekordszámú menekült próbált meg Angliába jutni a hétvégén a La Manche csatornán keresztül. A brit belügyminiszter megelégelte az egyre növekvő migránsáradatot, ezért jóval szigorúbb büntetést alkalmazna mind a bevándorlókkal, mind az embercsempészekkel szemben.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Az elmúlt hétvégén rekordszámú migráns próbált meg átkelni a La Manche csatornán Franciaországból Angliába, a francia hatóságok több mint 150 embert mentettek ki a tengerből – számolt be róla a V4NA Hírügynökség.

Idén ugrásszerűen megnőtt azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik ily módon próbálnak meg átjutni Angliába mindenféle összetákolt úszó alkalmatosságon, saját életüket kockára téve.

Míg tavaly egész évben összesen 8 417 fő vágott neki a La Manche csatornának, addig idén eddig már közel 6000-nél tart ez a szám

- írja a Le Parisien. Hozzáteszik, hogy az illegális migránsok száma előreláthatóan tovább fog nőni, mivel nyáron mindig többen próbálnak meg a tengeren keresztül elérni Anglia partjait.

A francia hatóságoknak rendkívül mozgalmas hétvégéjük volt, pénteken 111 migránst, köztük nőket és gyerekeket mentettek ki a vízből Calais közelében, a Pas-de-Calais megyében lévő Sangatte és a Nord megyei Ruytingen nevű település között.

Másnap sem volt megállás, ugyanis további 47 menekültet halásztak ki a tengerből a megyei hatóságok tájékoztatása alapján.

Az utóbbi időben megnövekedett migránsáradat miatt úgy döntöttek a brit hatóságok, hogy szigorításokat fognak bevezetni mind az illegális bevándorlókkal, mind az embercsempészekkel szemben. Jelenleg hat hónap börtönbüntetés jár egy illegális migránsnak, ha a brit hatóságok kézre kerítik, ezt azonban négy évre emelnék fel.

Az embercsempészek esetében is rendkívül kemény büntetést tervez a brit kormány, 18 évről ugyanis életfogytiglani börtönbüntetésre emelné a rájuk kiszabható büntetést.

Priti Patel külügyminiszter Twitter-bejegyzése szerint “ami sok, az sok”, ezért a héten előterjesztik a Borders Bill elnevezésű törvényjavaslatot, mely a szigorú, ám igazságos New Plan for Immigration bevándorlási terv részeként lehetővé tenné az embereket kizsákmányoló embercsempész bandák nyomon követését, valamint szigorúbb büntetéssel megakadályozná az illegális belépést az Egyesült Királyság területére.

A Le Parisien értesülései szerint a törvénytervezet célja az illegális bevándorlás visszaszorításán túl az, hogy előírja a menedékkérők eltérő megítélését attól függően, hogy legális vagy illegális módon érkeztek-e az országba. A belügyminisztérium szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy azok, akik kis csónakokkal érkeznek az Egyesült Királyság területére, az Európai Unió egyik olyan biztonságos országából érkeznek, ahol menedékjogot kérhettek volna.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában