egyesülés Romániával

2021.07.12. 17:42

Az elnököt támogató párt kapta az abszolút többséget Moldovában

Moldovában a Maia Sandu elnököt támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) a szavazatok 52,8 százalékát kapta a vasárnapi parlamenti választásokon, és önállóan alakíthat kormányt – közölte hétfőn a Központi Választási Bizottság, a választási jegyzőkönyvek százszázalékos összesítése alapján.

A második helyre a végleges eredmények szerint a kommunisták és a szocialisták alkotta blokk (BECS) került a voksok 27,1 százalékával. Rajtuk kívül csak a regionális Sor párt lépte át 5,7 százalékos eredményével a parlamenti küszöböt. A választási részvétel 48 százalék volt.

A központi választási bizottság korábban közölt adatai szerint a külföldön szavazó moldovai állampolgárok túlnyomó többsége is a PAS-ra adta voksát: az elnököt támogató párt körükben több mint 86 százalékot ért el, míg a fő vetélytárs, a BECS mindössze 2,5 százaléknyi szavazatot szerzett.

A mintegy 3 és fél milliós Moldovát függetlenné válása óta csaknem egymillióan hagyták el külföldi munkavállalás céljából.

A sajtóban megjelent becslések szerint a PAS 63, a szocialista blokk 32, a Sor pedig hat képviselői helyhez juthat a 101 fős törvényhozásban.

A PAS eredménye az eddigi legjobb a moldovai parlamenti választások történetében. Korábban csak a 2001-es parlamenti választásokon született hasonló eredmény, amikor a Kommunisták Pártja a szavazatok 50,07 százalékát szerezte meg.

Az ország alkotmánybíróságának még meg kell erősítenie a szavazás eredményét.

Igor Dodon, a szocialista párt (PSRM) vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón gratulált a PAS-nak a választási győzelemhez, egyúttal bejelentette, hogy ellenzékbe vonulnak. A korábbi államfő kijelentette: nem áll szándékában, hogy kivigye az embereket az utcára, szerinte most nem a tüntetéseknek, hanem a munkának van itt az ideje, ezért mihamarabbi kormányalakítást sürgetett. Dodon elmondta továbbá: ellenzékbe vonulásukat követően

szembe fognak szegülni a győztes PAS az iránti törekvésével, hogy egyesítsék Moldovát Romániával.

– Tudvalevő, hogy a Cselekvés és Szolidaritás Pártja korábban már beszélt a Romániával való egyesülés szükségességéről, és soha nem rejtette véka alá a rokonszenvét azok iránt, akik támogatják ezt az ötletet. Ha a választásokon megszerzik az alkotmányozó többséget, akkor az egyesítés megvalósíthatóvá válik. Bár ez a közeljövőben nem történik meg, ezen fognak dolgozni. A mi blokkunk kész szembeszállni ezekkel a kezdeményezésekkel – fogalmazott.

Meszerics Tamás, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelő missziójának vezetője szerint a választások általánosságban nyíltak voltak, és valódi verseny volt. Meszerics szerint a vasárnapi moldovai parlamenti választások jól szervezettek voltak, tisztességes verseny valósult meg, és az alapvető szabadságjogokat nem sértették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában