török-kurd konfliktus

2021.06.05. 20:20

Többen meghaltak a PKK elleni török dróntámadásban

Legalább három civil életét vesztette és kettő megsebesült egy észak-iraki kurd menekülttáborra mért török csapásban szombaton – közölte egy kurd párttisztségviselő.

A támadást egy drónnal hajtották végre a több ezer, Törökországból menekült kurdnak otthont adó mahmúri táborban. A tisztségviselő elmondta: a drón egy óvodát vett célba, de az áldozatok egyike sem gyerek volt. Egy névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági tisztségviselő is megerősítette a légicsapás hírét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök napokkal korábban figyelmeztette Irakot, hogy Bagdad további tétlensége esetén Ankara fogja felszámolni a mahmúri menekülttábort, amely a török vádak szerint kurd szélsőségeseknek nyújt menedéket.

Az elnök a kurd szélsőségesek bázisának számító Kandil-hegységhez hasonlította a létesítményt.

A tábor 180 kilométerre található a török határtól, és több mint két évtizede nyújt menedéket több ezer, Törökországból menekült embernek. Törökország legutóbb egy éve hajtott végre légicsapást az ENSZ által az 1990-es évek végén létrehozott tábor ellen, bár akkor nem érkezett hír áldozatokról.

A török erők az elmúlt évben fokozták a terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisai elleni támadásaikat. Ankara április végén újabb katonai offenzívát indított a kurd szélsőségesek ellen Irakban.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török kormány ellen, amelyben eddig mintegy negyvenezren vesztették életüket. A pártot az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja.

Egy másik szombati incidensben öt iraki kurd pesmerga harcos vesztette életét, négy pedig megsebesült. A pesmergákon a PKK ütött rajta az Irak északi részén található Matina hegységben fekvő Amedi városában – közölte az illetékes bagdadi minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában