Fegyveres konfliktusok

2021.06.22. 12:39

Több ezer gyerekkatonát toboroztak 2020-ban világszerte

Több mint 8500 gyereket vetettek be katonaként tavaly a világ válságövezeteiben, és mintegy 2700-an meghaltak – derült ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé beterjesztett éves jelentéséből.

Az António Guterres ENSZ-főtitkár által jegyzett hétfői beszámoló a gyerekek ellen fegyveres konfliktusok során elkövetett gyilkosságokkal, csonkításokkal, szexuális kizsákmányolással, valamint a kényszersorozásukkal és az iskolák és kórházak ellen elkövetett támadásokkal foglalkozik.

A benne foglalt adatok szerint világszerte 21 fegyveres konfliktusban mintegy 19 378 gyereket ért erőszak, többségüket Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Afganisztánban, Szíriában és Jemenben.

A jelentés 8521, katonának besorozott gyerekről tud, és további 2674-ről, akit megöltek, illetve 5748 sebesültről.

A beszámolóhoz minden évben csatolják a harcoló felek listáját is, ezzel is ösztönözve őket a gyermekek nagyobb védelmére, ám e lista régóta komoly viták tárgya: összeállítóira mind Izrael, mind pedig Szaúd-Arábia nyomást gyakorol annak érdekében, hogy ne kerüljön fel rá.

Izrael mindeddig elkerülte, hogy szerepeljen rajta, a jemeni polgárháborúba beavatkozó, Rijád vezette katonai koalíció pedig tavaly került le róla, miután korábban jemeni gyerekek ellen elkövetett atrocitásokkal vádolták.

Mérséklendő a jelentést övező vitákat a listát 2017-ben két kategóriára bontották: az egyiken azon harcoló felek szerepelnek, amelyek intézkedéseket hoztak a gyerekek védelmében, a másikon pedig azok, akik nem.

A hétfői listán több jelentős változtatás is szerepel. A második kategóriában idén csak két állami erőszakszervezet szerepel, a mianmari hadsereg és a szíriai kormányerők. Mindkettőt gyerekek meggyilkolásával, megcsonkításával, és szexuális kizsákmányolásával vádolják, az utóbbit ezek mellett pedig gyerekkatonák toborzásával, illetve iskolák és kórházak elleni támadások elkövetésével is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában