nyár

2021.06.02. 15:28

Rendőrség: idén is torlódásokra kell számítaniuk a Horvátországba utazóknak

Különösen a turnusváltások idején, vagyis péntektől hétfőig a letenyei határátkelőhelyeken alakulhat ki jelentős várakozási idő.

A koronavírus-járványtól függetlenül idén nyáron is jelentős turistaforgalomra kell számítaniuk hétvégenként a Horvátországba utazóknak vagy onnan érkezőknek – hívta fel a figyelmet szerdán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK).

A tájékoztatás szerint, a korábbi évek tapasztalatai alapján – függetlenül a világjárvány kialakulásától – az idén is a turistaforgalom jelentős növekedésével lehet számolni a nyári hónapokban. Különösen a horvátországi turnusváltások idején, vagyis péntektől hétfőig a letenyei határátkelőhelyeken alakulhat ki jelentős várakozási idő.

A várakozások elkerülése érdekében alternatív útvonalként javasolja a rendőrség az Isztria irányába tartóknak, hogy az M7-es, majd M70-es autópályán, Szlovénián keresztül utazzanak. Horvátország déli részére nemzetközi személyforgalomban az M6-os autópályán, az udvari határátkelőhelyen keresztüli utazást ajánlják, de a magyar állampolgárok a barcsi közúti határátkelőt is igénybe vehetik.

Akik Letenyén keresztül igyekeznek Horvátországba vagy onnan haza, az autópályán lévő határátkelő helyett személyforgalomban, a gyorsabb határátlépés érdekében választhatják a közeli közúti határátkelőhelyet is.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a célországban érvényben lévő utazási feltételekről, vagyis a szállásról szóló regisztrációs igazolás meglétéről, valamint a koronavírussal összefüggő beutazási szabályokról, és ellenőrizzék az úti okmányok érvényességi idejét. Magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú ideiglenes személyi igazolvánnyal léphetik át a magyar-horvát határt.

A ZMRFK közölte azt is: az Adriai-tengerre igyekvők körében legnépszerűbb két letenyei határátkelőt 2020-ban összesen 2,033 millió vették igénybe – köztük 454 ezer magyar állampolgár -, míg a koronavírus-járvány előtti évben, 2019-ben még 5,531 millió volt az átlépők száma, közülük csaknem 1,474 millió volt magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában