Ország-világ

2021.06.12. 08:02

Megbukott a főváros közlekedésszervezése

Június 16-ától lezárják a Lánchidat. A pesti rakpart egy részén is megszüntette a gépjárműforgalmat Karácsony Gergely, megkezdődik a Blaha Lujza tér átépítése, csökkenteni akarják a Rákóczi út sávjait, maradnak a Nagykörút kihasználatlan kerékpársávjai, egymásba érnek a dugók Budapesten. A közlekedők dühösek, a város vezetését tartják felelősnek a lelassult forgalom, a kipufogógázzal teli utcák miatt.

Óriási forgalmi dugókkal indult a nyár Budapesten. Karácsony Gergelyék egyszerre kezdték el a Lánchíd, az M3-as autópálya budapesti bevezető szakasza, a pesti rakpart és a Blaha Lujza tér felújítását. A budapesti autósok úgy érzik, a főpolgármester direkt hozta meg ezt a döntést, hogy a kocsival közlekedők, munkába járók egy része átváltson a tömegközlekedésre. A baj az, hogy a felszíni, nem kötött pályás járatok utasai ugyanúgy szenvednek a dugóktól, márpedig a főváros nagy része nem érhető el csak metróval vagy villamossal. A budapestiek nem értik, a főváros vezetése miért most, miért egyszerre kezdett bele a munkálatokba – írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármesternek másfél év semmittevés után eredményeket kellene felmutatnia a baloldali előválasztási kampányában. Szakmaiságot, megfontoltságot, a budapestiek érdekét háttérbe szorítva vágott bele egyszerre az összes felújításba.

Elmaradt az egyeztetés a vasúttársasággal is, a Nyugati pályaudvar teljes lezárása miatt egy ideig Zugló megállóhely lesz a MÁV alföldi vonalainak központja, ott is hatalmas káosz várható.

Sinka Róbert kerékpáros futár tíz éve tekeri a pedált Budapest legnagyobb kerékpáros szállító cégnél. Naponta legalább ötven kilométert teker a fővárosban, de Karácsony kerékpársávjait még egyszer sem használta: „Nem vagyok a magam ellensége, nem akarok ólmot, szmogot, kipufogógázt belélegezni a dugókban. Aki biciklivel jár Budapesten, kerülje el ezeket a sávokat! Ötletszerűen, két vödör sárga festékkel, az autók terének leszűkítésével nagyon látványos, de rettenetesen rossz megoldás kerékpársávokat kialakítani. A dugók nagy része emiatt van. Balesetveszélyesek is ezek a sávok, épeszű bringás nem használja.”

A bringások szerint nem csak felesleges kerékpársávok, felesleges buszsávok is vannak Pest belvárosában. Az Oktogon és a Deák tér között például csak egy buszjárat közlekedik, tíz percenként egy-egy járművel mindkét irányba, emiatt teljesen felesleges egy egész sávot kisajátítani, mintha valaki direkt dugót akarna képezni ezzel.

Az Astoria előtt tegnap délután egy baleset is rátett még egy lapáttal a dugóra. A csúcsforgalomban az órák óta tartó araszolástól idegessé vált sofőrök egyike a villamossávon próbált egy kis előnyhöz jutni, majd amikor vissza akart térni a sávjába, egy hirtelen kormánymozdulattól az autója felborult. Pont egy gyalogátkelő közelében, isteni szerencse, hogy nem gázolt el senkit.

A baleset miatt újabb várakozásra kényszerített közlekedők szerint a városvezetés tudatos és előrelátó közlekedési szervezői munkája megbukott. Nincs megfelelő kommunikáció, nincs érdekegyeztetés, a légszennyezettség figyelembevételéről elfeledkeztek. A beruházásokat ütemezni kellett volna, a polgárok úgy vélik, Karácsony Gergely másfél évnyi semmittevés után mindenbe egyszerre vágott bele, megbénítva ezzel a várost.

A légszennyezettségről Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is szót ejtett közösségi oldalán. Elmondta, a hatalmas dugók akadályozzák és feldühítik a közlekedőket, de ami még rosszabb, mérhetetlenül rontják a város levegőjét.

A magát zöldnek és klímabarátnak tartó Karácsony intézkedései környezetszennyezéssel járnak.

Cserháti Gábor két évtizede taxizik Budapesten, véleménye szerint ilyen rossz még soha nem volt a főváros közlekedése. A taxisokat felháborította a főpolgármester megjegyzése, amit a dugókra panaszkodóknak üzent: „Akinek nem tetszik a helyzet, szálljon ki az autójából, és menjen gyalog!” A sofőr a Magyar Nemzetnek elmondta, Budapest tömegközlekedését 1913 óta segítik a taxik, sértő a tisztességes fuvarozókra, hogy a főváros vezetője ilyen cinikus megjegyzéssel akarja a szőnyeg alá söpörni a problémát. „Nem a Lánchíd felújítása és jövő héttől kezdődő teljes lezárása a legnagyobb probléma, ott mindig is volt dugó, csak tegnap 45 percet álltam tűző napsütésben az alagút budai oldalán. Környezetkímélő, hibrid meghajtású autóval szolgáltatok, egyre több ilyen taxi fut, mi is törődünk a város levegőjének tisztaságával. Egy dugóban viszont olyan kipufogógáz áraszt el egy kisebb területet, hogy ott levegőt venni is életveszélyes. Buda reggel totális káosz, a Széll Kálmán téri, a Királyhágó utcai építkezések miatt félórás torlódások alakulnak ki csúcsidőben, az Istenhegyi úton van, hogy kilométeres a dugó.

Forgalomszervezésből megbukott a városvezetés, a pesti oldalon a körúti felesleges és kihasználatlan biciklisávok meg a metrópótlók miatt lehetetlen időben odaérni egy-egy címre. A megoldás nem az, hogy szálljunk ki a kocsiból, hanem a tervezés, a józanság.

Ha a Blahán is elkezdődik a régóta tervezett átépítés, újabb gócpontja lesz a dugóknak. A városnak fejlődnie kell, ez nem vitás, de ekkora építkezéseket csak úgy lehetne megkezdeni, ha a tömegközlekedés egy részét visszavinnék a föld alá. Ez a belvárosi dugók alapja, a felesleges kerékpársáv meg a percenként közlekedő, egész sávokat elbirtokló, rendszeres autóbusz-forgalom, ez egyértelműen a városvezetés hibája.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában