Ország-világ

2021.05.29. 15:49

Hidvéghi: a tagállamok polgárai dönthessenek arról, milyen országban akarnak élni

Az emberi jogok tekintetében minden európai polgár jogaival kellene foglalkozni, nem csak a migránsokéval.

Magyarországnak és Nagy-Britanniának ugyanaz az elképzelése az Európai Unióról: mindkét állam a túlközpontosított, bürokratikus Brüsszel nélküli, szuverén nemzetek közötti együttműködést tartja a legmegfelelőbbnek – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Adam Boultonnak, a Sky News brit tv-csatorna műsorvezetőjének adott interjúban.

Hidvéghi a Twitteren közzétett videofelvételen rámutatott: az Egyesült Királyság vélhetően azért vált ki az EU-ból, mert nem volt elégedett azzal, ahogyan az unió halad a jövőbe. Hozzátette: Magyarország nagy tisztelője az Egyesült Királyság történelmének és a nemzetközi ügyekben kifejtett álláspontjának. Sajnálatát fejezte ki a Brexit miatt, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok folytatódjanak a szigetországgal, amely „kulcsfontosságú partnere” Magyarországnak.

„Nagy-Britannia szövetségesünk a NATO-ban és az Európa Tanácsban is, ahol egy parlamenti csoportban ülünk a brit konzervatívokkal” – mondta a képviselő.

Az illegális migrációról szólva Hidvéghi azt mondta, hogy az emberi jogok tekintetében minden európai polgár jogaival kellene foglalkozni, nem csak a migránsokéval.

Hozzátette: örömmel látja, hogy az EU és tagállamainak vezetőinek nyilatkozataiból Orbán Viktor évek óta hangoztatott gondolatai köszönnek vissza, míg korábban ezekért a magyar miniszterelnök súlyos bírálatokat kapott.

Hangsúlyozta: a migrációs politikának a realitásokon kell alapulnia, az EU nem engedheti meg magának, hogy illegális bevándorlók százezreit, millióit engedje be területére.

Kiemelte, hogy nagyon fontos a határellenőrzés visszaállítása, és csak utána lehet tárgyalásokat folytatni arról, mely tagállam fogadna be migránsokat.

„Nagyon fontos leszögezni, hogy csakis a tagállamok polgárai dönthessenek arról, milyen országban akarnak élni, ne Brüsszel diktálja a feltételeket” – jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában