Ország-világ

2021.05.31. 16:44

Felavatták a Hableány-katasztrófa áldozatainak emlékművét

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét hétfőn Budapesten, a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél.

Budapest, 2021. május 31. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese a Hableány-emlékmû felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfõjénél 2021. május 31-én. A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján avatták fel a baleset áldozatainak emlékmûvét a szerencsétlenség helyszínén. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltûntként tartanak nyilván. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A megemlékezésen Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese

köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentése, felkutatása érdekében és hogy sokan imádkoztak az áldozatokért.

A politikus hangsúlyozta: az áldozatok családtagjainak különösen fájdalmas, hogy a világjárvány miatt az elmúlt időszakban nem kereshették fel a tragédia helyszínét.

Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese a Hableány-emlékmű felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél 2021. május 31-én. A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján avatták fel a baleset áldozatainak emlékművét a szerencsétlenség helyszínén. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Csö Csong Mun kifejezte reményét, hogy a baleset után indult bírósági eljárás megnyugvást hoz a hozzátartozóknak, és a pandémia elmúltával, a baleset harmadik évfordulóján már ellátogathatnak az érintettek Budapestre.

Arról is szólt:

továbbra is feladatuknak tekintik a tragédia máig eltűntként kezelt áldozatának a felkutatását, hogy visszaadják a családjának.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy vélekedett, hogy a közös baj nemhogy nem törte meg, hanem tovább mélyítette, barátsággá érlelte a koreai és a magyar nép kapcsolatát.

Az mondta: egész Magyarországot megrendítette a hajóbaleset, amelynek során 28 életet nyeltek el a Duna habjai. Emberfeletti erőfeszítést tettek mindazok, akik részt vettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy

emberemlékezet óta nem történt hasonló baleset Magyarországon, annak ellenére, hogy nap mint nap hajók százai szelik a magyar folyókat.

Különösen fájdalmasnak nevezte, hogy az áldozatok többsége olyan koreai állampolgár, aki vendégként érkezett Magyarországra.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Hableány-emlékmű felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél 2021. május 31-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Úgy fogalmazott: ebben a helyzetben „a koreai testvérnépet ért veszteséget teljes egészében a magunkénak érezzük, fájdalmuk a mi fájdalmunk, gyászuk a mi gyászunk”.

Magyar Levente a kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Az emlékműre – egy több mint 7 méter hosszú és másfél-két méter magas szürke gránittömbre – rávésték a baleset valamennyi áldozatának nevét. A neveket külön-külön egy-egy spotlámpa világítja meg.

Koreai népviseletbe öltözött megemlékező a Hableány-emlékmű felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél 2021. május 31-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért. A férfival szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában