jogtalan előny

2021.04.10. 17:27

Soron kívüli oltással nyerészkedhet az olasz maffia

A közel 12 millió beoltott olasz közül több mint kétmillióan kapták meg soron kívül a koronavírus-járvány elleni védőoltást Olaszországban, ahol jelenleg az orvosok, egészségügyi dolgozok, a pedagógusok, a katonák, az idősotthonok dolgozói, illetve lakói, valamint a 75 év feletti korosztály vakcinázása zajlik.

A hatóságok elkezdték a visszaélések felderítését, és meglepő eredményre jutottak. Nemcsak hétköznapi sumákolók vannak a szabálysértők végeláthatatlan listáján, hanem politikusok, kormányzók, ügyészek, bírók, valamint újságírók is – írja a Magyar Nemzet.

A visszaélések aránya kiemelkedően magas Szicília, Calabria, Campania és Valle d’Aosta tartományban. Jól ismert, hogy a dél-olaszországi tartományokban, Szicíliában, Campaniában és Calabriában

a maffia, az ‘Ndrangheta és a Camorra komoly hatást gyakorol a lakosságra, így nem kizárt, hogy szerepük van a vakcina „terítésében” is.

Nicola Morra, az olasz maffiaellenes bizottság elnöke a bűnszervezetek beszivárgását sejti a soron kívül juttatott oltások mögött. A bizottság elnöke bejelentette, hogy

a beoltottak teljes listáját kérik az illetékes szervektől a jogtalanul „előzők” felderítésére.

A szabályt sértők sorát Vincenzo de Luca, Campania tartomány kormányzója nyitotta meg, aki az elsők között mutatott negatív példát a lakosságnak.

– Megkaptam az oltást! – dicsekedett a Facebook-oldalán tavaly december utolsó napjaiban a Demokrata Párt politikusa, ami többekben felháborodást keltett. De kijárták maguknak az elsőbbséget az újságírók is.

– A tartomány vezetősége elfogadta az újságírók szövetségének kérését, és engedélyezi a tagok oltását. A szektor munkatársai elsőrendű szolgálatot teljesítenek, ezért biztonságuk elengedhetetlen – nyilatkozta a sajtónak Ottavio Luccarelli, a szövetségük elnöke.

Mario Draghi kormányfő csütörtöki sajtókonferenciája során elítélte a szabálysértőket, akik felelőtlenül és önző módon hátrányos helyzetbe hozták a 75 év feletti veszélyeztetett lakosságot.

A soron kívül védőoltáshoz jutottak közül többen úgy nyilatkoztak, hogy nem érzik felelőtlenségnek döntésüket, mivel az AstraZenca-vakcinát kapták meg, amely Olaszországban nem javasolt a 75 év felettieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában