Ország-világ

2021.04.20. 11:10

Operatív Törzs: a regisztráltak csaknem 70 százalékát már beoltották (videó)

A csökkenő járványügyi adatok a védőoltások miatt alakultak ki.

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Közelítünk a 3,5 millióhoz

Közeledik az az időpont, amikor az első oltást megkapók száma eléri a 3,5 milliót. Ha ez megtörténik, akkor a teraszok és a kerthelyiségek reggel öt és este fél tíz között lehetnek nyitva – mondta Kiss Róbert – írja az Origo.

Kint nem kell maszkot viselni, de bent igen, a vendéglátóhely összes alkalmazottjának kötelező lesz a maszk viselése – mondta a rendőr alezredes. A szállodákban csak az üzleti céllal tartózkodókat szolgálhatják ki.

Egy évre bezártak egy presszót

Kiss Róbert szólt arról is, hogy hétfőn 545 ember nem viselt maszkot, 537-en közterületen nem viseltek maszkot. Balotaszálláson egy presszóban megszegték a szabályokat, de már második alkalommal, ezért egy évre bezárták a helyet. 214 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

A regisztráltak csaknem 70 százalékát már beoltották

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy már több mint 4,3 millióan regisztráltak védőoltásra, és közülük 69 százalékot már legalább egy alkalommal beoltottak. A lakosság 33,4 százaléka már beoltott, míg az EU-ban csak 18,5 százalék. A csökkenő járványügyi adatok a védőoltások miatt alakultak ki.

Pozitív hírek a hazai oltóanyagokról

Müller Cecília elmondta, hogy a Magyarországon használt oltóanyagokról pozitív hírek jelennek meg a világban. Ezek nagyon fontos információk, hogy az oltásba vetett bizalom tovább nőjön – tette hozzá. A 65 év feletti regisztráltak 93 százaléka már be van oltva, az aktív korúak körében 53 százalék ez az arány.

Újabb lendületet kaphat a védőoltások beadása

Hétfőn több mint 68 ezer adag Moderna-vakcina érkezett – mondta Müller Cecília. 72 ezer adag Astra Zeneca érkezik kedden, az utóbbi vakcinákat a második körös oltásra használják. Kedden érkezik 248 040 Pfizer-vakcina, valamint második dózisú Szputnyik vakcinát is várnak. Érkezhet még kínai vakcina is a héten. Ezzel újabb lendületet kaphat a védőoltások beadása – mondta Müller. Rövid időn belül elérhetjük, hogy minden regisztrált be lesz oltva.

Enyhe csökkenés

Enyhe csökkenés látható a járványügyi adatokban – mondta Müller Cecília. Még mindig magas a kórházban ápoltak száma – tette hozzá. A brit mutáns miatt nagyon nehéz a súlyos állapotban lévők kezelése – mondta.

Az óvatosság és a rendszabályok betartása továbbra is indokolt

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a szennyvizekben enyhe csökkenés látható, de még mindig nagyon magas a víruskoncentráció szintje. Az óvatosság és a rendszabályok betartása továbbra is indokolt – tette hozzá. Miskolcon enyhe emelkedés, de Debrecenben már csökkenő tendencia látható.

Teljes csökkenés

Müller Cecília elmondta, hogy a fertőzöttek száma a múlt hetihez képest 21 százalékkal csökkent, ez több mint 7000 fős csökkenés volt. A fertőzöttek átlagéletkora 45 évre csökkent, ezért is fontos, hogy a fiatalabbakat oltják már – tette hozzá. A 40–49 évesek között volt a legtöbb fertőzött a járvány kezdete óta.

Nagyot esett az új fertőzések száma Somogy megyében

Budapesten regisztrálták a betegek 14, Pest megyében pedig 13 százalékát a múlt héten – mondta Müller Cecília. A változások irányát tekintve a 15. héten a korábbi héthez képest Somogy megyében 40, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében 34-34 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. A koronavírus ellen a leghatékonyabb védekezési mód az oltás – mondta Müller.

Beteget nem lehet oltani

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy akinél akut betegség zajlik, azt nem lehet oltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában