Mentés

2021.04.22. 17:06

Kiderült, meddig elég a levegő az elsüllyedt tengeralattjárón

Szombatig van elegendő oxigénje a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró legénységének – jelentette be csütörtökön újságíróknak az ország haditengerészetének vezérkari főnöke, Judo Margono admirális, hozzátéve, hogy az időjárás kedvez a mentési munkálatoknak. Más katonai források azt közölték, a tengeralattjáró jó állapotban volt a baleset idején.

Az indonéz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Ausztrália, Szingapúr és India is felajánlotta segítségét a mentéshez. Joko Widodo indonéz elnök ennek kapcsán kijelentette: a legfontosabb a hajón tartózkodó 53 ember kimentése, akinek sorsa egyelőre ismeretlen.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadijárművel mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A tengeralattjáró Bali szigetétől északra, szerdán a kora reggeli órákban, torpedógyakorlatot folytatott. A haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális azt mondta, hogy a tengeralattjáró gyaníthatóan 600-700 méteres mélységben van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járművet úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön. Ezen túlmenően azonban már veszélyes lehet számára a mélység.

Úgy vélekedett, hogy a nagy víznyomás hatására megrongálódott a tengeralattjáró üzemanyagtartálya. Jóllehet, Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több halálos balesethez vezettek. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Prabovo Szubianto védelmi miniszter elkerülhetetlennek nevezte a fegyveres erők modernizálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában