kevés az idő

2021.04.23. 10:14

A Pentagon segítséget ajánl az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához

Repülőeszközöket küld a helyszínre az amerikai hadsereg.

Az amerikai hadsereg repülőeszközöket küld a helyszínre, hogy segítsen Indonéziának megtalálni a fedélzetén 53 tengerésszel elsüllyedt tengeralattjáróját – közölte csütörtökön John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztériumot „mélyen elszomorították” a torpedógyakorlat közben balesetet szenvedett KRI Nanggala-402 tengeralattjáró szerdai eltűnéséről érkezett hírek – mondta Kirby egy nyilatkozatban. „Indonézia kormányának kérésére, repülőeszközöket küldünk, hogy segédkezzenek az eltűnt tengeralattjáró felkutatásában” – tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken egyeztet indonéz hivatali partnerével, Prabowo Subiantóval, hogy „megvitassák azt is, milyen más eszközöket tud még az Egyesült Államok rendelkezésre bocsátani”.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők szerint a jármű oxigéntartalékai csak szombatig biztosítják a legénység túlélését.

Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonár képeségekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást. Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy a legénység által leadott jelzés is lehet.

Az indonéz hadiflotta vezérkari főnöke arról is beszélt, hogy a hatóságok lokalizáltak egy „erős mágnesességű” objektumot, amely a felszín alatt mintegy 50-100 méteres mélységben lebeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában